„Wild heeft een goed leven gehad”
Hoewel het veel drukte geeft, is Anja Floor (53) uit Hilversum toch blij dat het wildseizoen weer van start gaat. Niet het minst omdat ze zelf dol is op een hazenrugfilet of een hertenbiefstuk.
„In de periode voor Kerst is het in ons familiebedrijf, Poelier Floor, topdrukte. Dan sta ik de hele week in de winkel. In de rest van het jaar spring ik alleen op vrijdag en zaterdag bij. Ik doe eigenlijk alles wat mijn man ook doet: fileren, braden, vullen én verkopen. Als het vlees rechtstreeks van de jager komt, moeten we ook villen of plukken. Bij wild dat we via de importeur kopen, is dat al gedaan.
Ik ben nooit wezen jagen, maar als die mogelijkheid zich een keer zou voordoen, zou ik zeker niet weigeren. Of ik het zielig vind om wild te schieten? Helemaal niet. Door de jacht blijft de wildstand op peil. Bovendien hebben de beesten een goed leven gehad, beter dan veel andere dieren in Nederland. Wat dat betreft is wild puur scharrelvlees.
Mijn favoriete bereidingswijze: even in de pan met wat zout en peper, met eventueel een sausje. Op die manier proef je de wildsmaak het best. Ook de kinderen smullen ervan als ik zo een ree- of hertenbiefstuk op tafel zet. Ze zijn er natuurlijk ook mee opgegroeid.”