Hervormde bonden stoppen met HJC
APELDOORN – De HGJB en de Bond van Hervormde Zondagsscholen (BHZ) hebben gezamenlijk besloten de samenwerking in de werkgroep Hervormd Jeugdcontact (HJC) te beëindigen. Het Hervormd Jeugdcontact bestaat hiermee feitelijk niet meer.
Dat meldden beide bonden donderdag in een persbericht.
Het Hervormd Jeugdcontact was een samenwerkingsverband tussen de beide bonden met het oog op een alternatieve materiaallijn, toerusting en jongerendagen naast het bestaande materiaal en werk van de HGJB. Dit materiaal was bedoeld voor die hervormde gemeenten die kritiek hebben op het huidige materiaal van de HGJB .
„De afgelopen maanden is gebleken dat de vorm waarin de samenwerking verder uitvoering kreeg niet overeenkwam met de opzet zoals die bij de start door de beide bonden was beoogd”, aldus het persbericht. „Diverse maanden van intensief overleg met de stuurgroep hebben niet kunnen leiden tot een werkwijze die voor alle betrokkenen werkbaar en acceptabel is gebleken.”
In een gesprek met de stuurgroep en een delegatie van de werkgroep Hervormd Jeugdcontact is meegedeeld dat de stuurgroep en de werkgroep per direct zijn opgeheven. Ook hebben de beide bonden besloten dat de naam en het logo Hervormd Jeugdcontact niet meer gebruikt zullen worden.
Ds. F. van Roest, voorzitter van de HGJB, laat desgevraagd weten dat het een „pijnlijke maar unanieme” beslissing is geweest van de besturen van de HGJB en de BHZ. „Ons visiedocument blijft echter overeind, in die zin dat de HGJB tegemoet wil komen aan bezwaren die er in sommige hervormde gemeenten leven tegen het huidige materiaal van onze jeugdbond. In de uitwerking dreigde het Hervormd Jeugdcontact echter toch te zelfstandig te worden in haar optreden en dat is niet onze bedoeling.”
Ook de voorzitter van de BHZ, ds. M. B. van den Akker, is „zeer bedroefd” over het stuklopen van de samenwerking. „Ik vind het verschrikkelijk dat het gelopen is zoals het gelopen is. Maar we moeten er erg voor oppassen dat we elkaar niet de zwarte Piet toespelen. De pijn zit niet zozeer in het principiële. Daarin waren en zijn de HGJB en de BHZ het duidelijk eens. We willen tegemoet komen aan bezwaren in de gemeenten als het gaat om materiaal en projecten van de HGJB. Maar we hadden als besturen wel bepaalde kaders aangegeven waarin het HJC zou moeten operen. En binnen die kaders ging het niet, zo is gebleken. Daarom konden we niet anders dan dit pijnlijke besluit nemen.”
Wat ds. Van Roest betreft, zal de HGJB samen met de BHZ, in de nabije toekomst toch kijken hoe aan de bezwaren van hervormde gemeenten tegemoet gekomen kan worden als het gaat om het jeugdwerk. „We zien het probleem zeker wel en we praten er in ons bestuur ook al jaren over. Daarom kwamen we ook, samen met de BHZ, met dit initiatief. De opdracht voor de HGJB om hier iets mee te doen, blijft liggen.”