Kerk & religie

Gemeentestichting geen maakbare zaak

Stel, je bent een jaar of vijf geleden begonnen met gemeentestichting. Er komen mensen tot geloof, je mag mensen dopen en de nieuwe gemeente groeit. Of dat gebeurt helemaal niet... Of minder dan je had gehoopt... In alle gevallen komt een keer de vraag: wat is de volgende stap?

14 October 2010 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:08
Foto Via Nova Amsterdam
Foto Via Nova Amsterdam

Over deze vraag ging de City to City Europeconferentie, die van dinsdag tot en met vandaag in Boedapest werd gehouden. De conferentie bood onder meer seminars over evangelisatie, interculturele gemeentestichting en modellen van gemeentestichting; voor zowel ervaren pioniers als starters.

Leonardo Dechirico is een protestantse gemeentestichter in Rome. Hij hield een lezing over afgoden in de stad en gaf daar ook een seminar over. Van Paulus weten we dat hij in Athene hevig verontwaardigd was bij het zien van de vele godenbeelden aldaar. Hij liep door Athene, ging met de mensen in debat, las hun boeken en doorgrondde hun cultuur.

Dechirico vroeg zich af: Door welke afgoden worden onze steden vandaag beïnvloed? En wat betekent dat voor de verkondiging van het Evangelie? En voor de manier van kerk-zijn? „Wat de inwoners van Rome nog steeds kenmerkt, en waar het Colosseum een symbool van is, is hun arrogante houding, hun trots, de illusie het centrum van de wereld te zijn: alle wegen leiden naar Rome.”

Het Evangelie van Jezus Christus laat iets heel anders zien. Een kerk die Hem centraal stelt, zal zich hoe dan ook verre houden van macht en trots. Dat zullen we in Amsterdam ook goed moeten beseffen.

Zelf ben ik lid van de kerngroep van City to City Europe, samen met Martin de Jong uit Amsterdam en met collega-gemeentestichters uit Berlijn, Londen en Parijs. In de afgelopen tien jaar is City to City Europe gegroeid. Twee jaar geleden was de eerste conferentie. De huidige conferentie in Boedapest telt 110, veelal jonge, deelnemers uit zo’n dertig steden in West-, Zuid- en Oost-Europa. Eigenlijk is City to City Europe niet een netwerk van gemeentestichters, maar een onderdeel van een beweging van het Evangelie. Wij voelen ons door God geroepen om dit Evangelie te verkondigen en hopen dat daardoor in al die steden nieuwe gemeenten van de grond komen. Nadrukkelijk ervaren we dat dit geen maakbare zaak is. In de praktijk komen we veel teleurstellingen tegen. De conferentie bevatte daarom ook seminars over bijvoorbeeld stress, conflicten en seksualiteit.

Elke dag was er prediking door Andrew Jones uit Londen. Hij stond stil bij hoofdstuk 10 tot 12 van Paulus’ tweede brief aan de Korinthiërs, bij het woord zwakheid. Het is in zwakheid dat werkelijke kracht gezien wordt. Dat is immers het Evangelie, als we zien hoe de God van hemel en aarde Zichzelf zwak maakte door mens te worden en te sterven. Maar Goddank, Hij leeft. En Hij heeft Zijn Geest uitgestort. Die Geest wil ook mensen in de zeer seculiere steden van Europa leren wie Hij is.

Siebrand Wierda is gemeentestichter in Amsterdam. Deze week woonde hij de City to City Europeconferentie in Boedapest bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer