Steun EU voor aanpak vogelpest
Eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid) steunt de manier waarop Nederland de klassieke vogelpest bestrijdt. „Dit is de grootste uitbraak van vogelpest in Europa ooit, en de manier waarop Nederland deze aanpakt is professioneel en grondig.” Dat zei Byrne maandag na een bezoek aan het crisiscentrum in Stroe en de gemeente Barneveld.
De eurocommissaris sprak, samen met minister Veerman van Landbouw en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, met vertegenwoordigers van de pluimveesector, de burgemeesters van Barneveld en Weert, alsmede met gedupeerde boeren.
Behalve alle complimenten die minister Veerman van Byrne kreeg voor de vogelpestbestrijding was er ook nog een punt van kritiek. De eurocommissaris vindt dat de eerste reactie op de uitbraak van vogelpest in Nederland wel wat sneller had gekund. Ook de Tweede Kamer vindt het tempo waarmee de bestrijding van het virus begin maart op gang kwam te laag.
Over de toekomst van de pluimveesector moet volgens Byrne goed worden nagedacht. De commissaris wil daarom een onderzoek instellen naar de vogelpestuitbraak. Ook de toekomst van de intensieve pluimveehouderij zal hierbij aan de orde komen.
Voormalig minister van Landbouw Brinkhorst (D66) vindt dat een nieuw kabinet moet kijken hoe de pluimveesector kan worden ingekrompen. Dat zei hij maandag in het televisieprogramma Twee Vandaag. „We moeten afstappen van de bulkproductie”, aldus Brinkhorst.
Tijdens het bezoek van Byrne drong minister Veerman nog eens aan op steun voor kuikenbroederijen en bedrijven die leghennen opfokken. Dergelijke bedrijven die buiten de door vogelpest getroffen gebieden liggen, vallen volgens hem buiten de bestaande vergoedingen voor pluimveebedrijven. Door vervoersbeperkingen en verboden kennen ze echter grote financiële problemen.
De Nederlandse overheid mag deze bedrijven geen steun geven, omdat Brussel dat beschouwt als ongeoorloofde staatssteun. Volgens Veerman heeft Byrne toegezegd het er met zijn collega-commissaris Fischler van Landbouw over te zullen hebben.
Veerman was tevreden over het bezoek van Byrne. „Het was een positief gesprek”, aldus de minister. Ook vertegenwoordigers van de pluimveesector, zoals J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders en G. Doornbos van LTO-Nederland, waren tevreden over het korte gesprek met Byrne. Volgens Doornbos was het vooral belangrijk om uit te vinden welke ruimte de Nederlandse overheid precies krijgt van Brussel om bedrijven te steunen.
Byrne noemde het schokkend dat de vogelpest al de derde uitbraak van een besmettelijke dierziekte in een aantal jaren tijd is. Volgens de eurocommissaris is dit emotioneel en financieel „verwoestend” voor de betrokken boeren. In 1997 werd Nederland getroffen door de varkenspest, in 2001 door mond- en klauwzeer. Toen bracht Byrne ook al een bezoek aan het crisiscentrum in Stroe.
Het Tweede-Kamerlid Oplaat (VVD) pleitte maandagavond op tv voor een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de vogelpest. Volgens hem zijn er ernstige fouten gemaakt. Het onderzoek mag, naar zijn mening, niet worden uitgevoerd door de Tweede Kamer of het ministerie van Landbouw. „Een slager keurt ook niet zijn eigen vlees.” Volgens de parlementariër moet worden voorkomen dat dezelfde fouten in de toekomst opnieuw worden gemaakt.
Het ministerie van Landbouw maakte maandagavond bekend dat Nederland in de strijd tegen vogelpest een invoerverbod heeft ingesteld voor broedeieren en eendagskuikens. „Het gaat om een extra maatregel om het risico op verdere verspreiding van de ziekte te verkleinen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Limburg heeft geen kalkoenen meer. Dat meldde de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB maandag. Alle kalkoenbedrijven zijn geruimd in verband met de vogelpestepidemie. Limburg was landelijk de provincie met de meeste kalkoenen: ruim 800.000.
Het ministerie van Landbouw meent dat kalkoenen een extra risico vormen voor de verspreiding van vogelpest. „Dit betekent een ontzettende klap voor de kalkoensector”, aldus A. van Rens, voorzitter van de LLTB-vakgroep Pluimvee.