Economie

Nederland in trek bij banken

BASEL (ANP) – Ondanks de val van ABN AMRO drie jaar geleden telt Nederland nog altijd mee in de mondiale banken­wereld. Vooral Europese banken zijn in het gat gedoken dat ABN AMRO achterliet.

13 October 2010 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 12:07
Foto EPA
Foto EPA

Stichting Holland Financial Centre (HFC), ooit opgezet om Nederland als bankenland op de kaart te zetten, ziet meer buitenlandse banken volgen, ook uit opkomende markten. „Nederland is een interessante markt voor buitenlandse banken”, aldus adjunct-directeur Robin Fransman van HFC. „Je ziet bijvoorbeeld dat veel Indiase bedrijven, waaronder Tata Steel, zich hebben gevestigd in Nederland. Indiase banken volgen hun klanten.” Tata Steel nam Corus over, het voormalige Hoogovens.

Nederland speelt wereldwijd nog steeds een belangrijke rol op het gebied van internationaal bankieren. Het staat op 
de zevende plaats in internationaal bankieren en is daarmee Zwitserland voorbijgestreefd 
als internationaal financieel 
centrum, bleek uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Bank 
for International Settlements (BIS).

„De uitbreiding van de activiteiten en investeringen van een aantal buitenlandse banken hangt nauw samen met de val van ABN AMRO”, beaamt Fransman. „RBS was bijvoorbeeld een van de partijen die ABN AMRO overnamen en daardoor de activiteiten heeft uitgebreid in Nederland.”

Deutsche Bank kocht onder meer ABN AMRO’s dochterbedrijf HBU en IFN Finance. De Duitse bank werd daarmee in één klap de op drie na grootste zakenbank van Nederland.

BNP Paribas heeft inmiddels negen verschillende activiteiten in Nederland, mede door de overname van enkele onderdelen van Fortis in 2009. De Franse bank heeft 1500 medewerkers in Nederland, een stijging van ongeveer 30 procent sinds 2008. BNP Paribas maakte in september bekend zijn activiteiten in Nederland verder uit te breiden. De bank heeft onlangs twee nieuwe kantoren geopend.

Volgens de BIS, een internationale organisatie voor monetaire en financiële samenwerking, is internationaal bankieren sinds 2007 in Nederland minder sterk gekrompen dan in andere landen, zoals Groot-Brittannië, Ierland en Zwitserland.

„Nederlandse banken zijn minder hard getroffen tijdens de wereldwijde financiële crisis, omdat ze veel grotere kapitaalbuffers hadden”, aldus Fransman. „Daarnaast hebben Nederlandse banken veel minder staatssteun gekregen dan banken in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Zwitserland. Bovendien zijn er in het buitenland grote instellingen failliet gegaan.”

Fransman vindt het een goede zaak voor Nederland als er nog meer buitenlandse banken naar ons land komen. „Daardoor blijft de werkgelegenheid behouden en kan zij zelfs groeien. Daarnaast heeft de komst van buitenlandse banken voordelen voor Nederlandse consumenten. Doordat de concurrentie toeneemt, zullen de tarieven van producten lager worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer