SARS heeft ook invloed op Chinezen in Nederland
In Nederland lijdt niemand aan SARS, maar de Chinezen die hier wonen ondervinden toch hinder van de longziekte. Vooral de reisbureaus zien hun klandizie teruglopen. Om onrust weg te nemen, krijgen de Chinezen voorlichting over SARS.
Chinezen uit Nederland stellen hun zakenreizen en vakanties naar eigen land voorlopig even uit. Een strop voor de reisbureaus. Bij Vereniging Nederland China Travel in Utrecht, een van de grotere aanbieders van trips naar China, annuleert 80 procent van de klanten. „Dat scheelt natuurlijk veel omzet”, zegt een woordvoerster. „We volgen het negatieve reisadvies van de ANVR dat tot 16 mei geldt. Mensen krijgen hun geld terug of kunnen een alternatief kiezen.”
Bezoek uit China laat het ook afweten, vooral omdat het moeilijk is een visum te krijgen. China Euro Business Travel uit Amsterdam dat groepen zakenmensen ontvangt, heeft het veel rustiger dan normaal. „SARS is slecht voor de zaken. Ook collega’s hebben het over annuleringen. Het scheelt soms de helft aan inkomsten”, zegt een vertegenwoordiger van de organisatie.
De verminderde komst van Aziatische toeristen en zakenmensen is ook merkbaar in de horeca. „Zij eten toch vooral in de Chinese restaurants”, aldus een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland. „Maar het gaat te ver om de verminderde omzet geheel aan SARS toe te schrijven. De oorlog in Irak en de wereldwijde economische recessie zijn ook van invloed.” Horeca Nederland heeft niet gemerkt dat Nederlanders uit vrees voor de longziekte de afhaal-Chinees mijden.
Voorzitter C. Wong van de Chinese ondernemersvereniging in Rotterdam signaleert dat het bezoek in zijn stad aan restaurants, supermarkten en delicatessenwinkels is verminderd. Ongeveer 70 procent van de Chinezen in Rotterdam werkt in de horeca. Ook Wong denkt dat de lagere omzetten niet alleen een gevolg zijn van SARS. Hij vindt alle aandacht voor de ziekte overdreven. „De economie draait al niet zo goed meer. We moeten nu niet hebben dat iedereen paniek zaait.”
Om onzekerheid weg te nemen verspreidt de gemeentelijke gezondheidsdienst in Rotterdam onder de Chinese bevolking een folder met voorlichting over SARS. De informatie is ook voor de landelijke gezondheidsdienst beschikbaar. De GGD hield onlangs in Rotterdam een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Chinese school, kerk en welzijnsinstelling in de stad.
„De mensen zijn ongerust”, merkte P. van Rijn, die de folder samenstelde. „Hun vragen gaan vooral over reizen van en naar het Verre Oosten.” In Rotterdam wonen ongeveer 8000 Chinezen, in heel Nederland tussen de 70.000 en 100.000. In de folder staat informatie over SARS en hoe mensen moeten handelen als ze vermoeden dat familie of vrienden met het virus zijn besmet.