Binnenland

OM wil om de tafel met Ina Post voor excuus

HILVERSUM – Het openbaar ministerie heeft de vrijgesproken Ina Post en haar advocaat mr. G. J. Knoops gisteren uitgenodigd voor een gesprek.

Binnelandredactie
8 October 2010 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 12:03

Het OM wil Post ontmoeten om haar verontschuldigingen aan te bieden voor het leed dat zij de afgelopen jaren heeft doorstaan. Ook wil justitie met haar spreken over schadeloosstelling.

Hoofdadvocaat-generaal mr. Ch. van der Voort zei dat gisteravond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Ina Post (54) heeft dit jaar in een door de Hoge Raad bevolen herzieningsproces terechtgestaan voor het gerechtshof in Den Bosch. Het hof sprak haar woensdag vrij, nadat het OM andermaal zes jaar cel tegen haar had geëist. Post werd in 1987 tot zes jaar cel veroordeeld wegens het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam. Zij heeft deze straf uitgezeten.

Van der Voort vindt dat het OM Post over de schadeloosstelling „met een zekere coulance” tegemoet moet treden: ook het OM vindt dat zij recht heeft op meer dan de standaardvergoeding. „Het OM is geen kruidenier”, aldus Van der Voort.

Ina Post gaf op de dag van haar vrijspraak aan dat zij een deel van de schadevergoeding die zij ontvangt, wil storten in een speciaal fonds voor mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Met dit geld kunnen zij deskundigen inschakelen om in gerechtelijke procedures hun onschuld aan te tonen.

OM-topman Van der Voort acht excuses aan Ina Post op hun plaats, maar niet voor fouten van individuele politiemensen, officieren van justitie of advocaten-generaal. Volgens Van der Voort is er in de zaak-Post geen sprake van een rechterlijke dwaling maar van „een systeemfout.”

Post werd in 1987 veroordeeld op basis van onder meer door haar afgelegde en later weer ingetrokken bekentenissen. Het hof in Den Bosch achtte deze verklaringen onbetrouwbaar en dus niet bruikbaar voor het bewijs.

GroenLinks-Kamerlid Dibi vindt dat minister Hirsch Ballin (Justitie) steun moet geven aan het fonds dat Post in het leven wil roepen. Dibi spreekt van een lovenswaardig plan, dat „van harte moreel en financieel” moet worden gesteund.

Het Tweede Kamerlid noemt het wel „beslist onwenselijk dat particulier initiatief noodzakelijk blijkt te zijn om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen en de gevolgen ervan te herstellen.” Hij vraagt de minister ook of er niet meer via de bestaande rechtsbijstand kan worden gedaan.

Dibi noemt het vreemd dat het openbaar ministerie niet met excuses aan Post over de brug komt. Een onterechte veroordeling heeft immers ook een enorme impact op het publieke vertrouwen in de rechtsstaat, aldus het Kamerlid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer