Tot nu toe 1,4 miljoen terug naar WW-starter
DEN HAAG (ANP) – Grofweg 1,4 miljoen euro aan ingevorderd uitkeringsgeld, boetes en rente is tot nu toe terugbetaald aan werklozen die met hun WW-uitkering een eigen bedrijf zijn begonnen. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde tussenstand van de speciale ‘herzieningsoperatie’ voor gedupeerde WW-starters onder leiding van Ruud Vreeman.
De Tweede Kamer heeft donderdag een hoorzitting gehouden met Vreeman, uitkeringsinstituut UWV, gedupeerden, vakbonden en organisaties zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) om te controleren of de herzieningsoperatie wel correct verloopt. Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg en voormalig vakbondsman, gaf daar de laatste stand van zaken (tot en met 6 oktober).
Begin dit jaar stelde de Nationale ombudsman dat het UWV enkele jaren geleden WW-starters mogelijk op het verkeerde been heeft gezet in de voorlichting over de gewerkte uren die ze moesten opgeven. Na koppeling van bestanden met de Belastingdienst kregen vervolgens veel zelfstandigen te maken met de terugvorderingen en boetes.
In totaal hebben tot woensdag 1757 WW-starters een verzoek ingediend om hun zaak opnieuw te bekijken. Vooralsnog zijn 838 dossiers behandeld en in 425 gevallen is het geld (deels) teruggestort.
Vooral de vakcentrale FNV heeft de afgelopen tijd gezegd dat de herzieningsverzoeken niet correct worden behandeld. Zo zouden betrokken ondernemers onvoldoende worden gehoord en zou te veel geoordeeld worden op basis van de inbreng van het UWV en oude informatie, die eerder juist leidde tot de terugvorderingen en boetes. Daarvan zei de vakbeweging ook concrete voorbeelden hebben.
De Kamer eiste donderdag meer inzicht in de beoordeling van de herzieningsverzoeken. Vreeman zei dat de criteria en handleiding openbaar kunnen worden. Ook zegde UWV-bestuurder David Jongen toe dat opnieuw gekeken kan worden naar zaken waarvan vakbonden vinden dat ze verkeerd herbeoordeeld zijn.
Vreeman maakte nog wel duidelijk zich niet te herkennen in het negatieve beeld. „We moeten ook niet naïef zijn”, zei hij. „Er zijn ook heel calculerende mensen.” Hij noemde als voorbeeld dat mensen bij het UWV helemaal geen uren opgaven voor verrekening met de uitkering, terwijl ze wel bij de Belastingdienst 1225 uren opgaven als dat voordelig was.