„Loyalisten CDA maken voorbehoud”
DEN HAAG – De CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan maken een voorbehoud bij de immigratie- en integratieparagrafen van het regeer- en gedoogakkoord. Om de onvrede binnen de partij een stem te geven, komt Ferrier in het fractiebestuur.
Dat was dinsdagmorgen de inschatting een betrouwbare bron in Den Haag. Ferrier en Koppejan hebben grote moeite met politieke samenwerking tussen het CDA en de PVV.
Dinsdag geeft de CDA-fractie tijdens de fractievergadering waarschijnlijk haar goedkeuring aan het regeer- en gedoogakkoord dat de onderhandelaars Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) met elkaar hebben opgesteld. Ferrier en Koppejan moeten tijdens die vergadering hun keuze bepalen. Rond het middaguur was er nog geen duidelijkheid over de exacte uitkomst van de vergadering.
De twee dissidenten hadden al aangegeven dat ze in ieder geval niet de fractie zullen verlaten. Het verzet opgeven was sinds zaterdag ook geen optie meer. Toen bleek dat bijna een derde van het CDA-congres de bezwaren van de twee tegen samenwerking met de PVV deelt. De twee voelen zich door de uitkomst van het congres gesterkt in hun opvatting.
De kritiek van Ferrier en Koppejan spitst zich toe op de immigratie- en integratieparagraaf in het regeerakkoord. Daar zullen de twee waarschijnlijk een voorbehoud maken. Het gevolg daarvan is dat Verhagen aan informateur Opstelten zal melden dat niet voor alle onderdelen van het akkoord alle CDA-leden hun steun geven. Die moet dan vervolgens in overleg bepalen of er voor die betrokken onderdelen nog gedoogsteun van een of meer fracties nodig is.
De CDA-partijleiding heeft de afgelopen dagen koortsachtig overlegd over de manier waarop ze de onvrede in de achterban een stem kan geven in politiek Den Haag. Zo’n 1200 van de ruim 4000 aanwezigen op het CDA-congres in Arnhem stemden tegen het regeer- en gedoogakkoord. Het kansrijkste compromis leek dinsdagmorgen Ferrier een plaats te geven in het fractiebestuur.
Overigens willen de twee niet als dissidenten te boek staan omdat dat te veel afstand creëert tussen hen en de partij. Ze noemen zichzelf liever loyalisten, omdat ze zich hartelijk verbonden voelen met de partij maar op onderdelen bezwaren hebben tegen de koers. In de periode 1977-1981 (Van Agt I) kende het CDA ook een aantal loyalisten.