Ferrier wil binden
DEN HAAG (ANP) – Samen en binden, twee begrippen die de loopbaan van CDA-Tweede Kamerlid Ferrier kenmerken. Volgens haar is het CDA bij uitstek de partij die in de huidige multiculturele samenleving moet uitdragen wat mensen bindt.
In haar ogen is samenwerking met de PVV dan ook uit den boze. De omgang van die partij met moslims en de islam leidt er volgens Ferrier toe dat mensen een eigen religieuze identiteit wordt ontzegd en tegenstellingen in de samenleving worden verscherpt. „Het betekent dat mensen op grond van religie ongelijkwaardig behandeld zullen worden”, zei Ferrier zaterdag tijdens het CDA-congres in Arnhem.
Ze lichtte daar toe waarom ze tegen de afspraken is die fractieleider Verhagen heeft gemaakt met VVD en PVV over de vorming van een minderheidskabinet. Die verklaring liet vrijwel geen ruimte om dinsdag het beslissende fractieberaad van het CDA alsnog als voorstander te verlaten. Samen met fractiegenoot Koppejan vormt Ferrier ‘de laatste hobbel’ naar het door Verhagen gewenste kabinet. Hun steun is van groot belang omdat VVD, PVV en CDA slechts op een nipte meerderheid van 76 zetels kunnen rekenen in het parlement.
Samen en binden dus. De termen stonden centraal toen Ferrier acht jaar lang algemeen secretaris was van Samen Kerk in Nederland, een vereniging die migrantenkerken in contact brengt met Nederlandse kerken en de overheid. Verder was ze jarenlang actief in het ontwikkelingswerk en diende ze verscheidene organisaties die vanuit religie werkten aan solidariteit en gerechtigheid.
Ferrier werd op 8 maart 1957 in Paramaribo geboren, als dochter van oud-president Ferrier. Ze werd vernoemd naar de Britse operazangeres Kathleen Ferrier die vooral in de jaren veertig van de vorige eeuw furore maakte. Sinds 2002 is Ferrier Tweede Kamerlid voor het CDA. In het parlement hield ze zich de afgelopen jaren vooral bezig met ontwikkelingssamenwerking en gezinsbeleid.
De bijzondere band met Suriname is altijd gebleven. Als enige Nederlandse politicus bracht ze een felicitatie uit aan de partij van de omstreden leider Desi Bouterse toen die de verkiezingen in Suriname won. Bouterse was degene die in 1980 door een coup een einde maakte aan het bewind van Ferriers vader.
De Surinaamse gemeenschap in Nederland is Ferriers trouwste bondgenoot, ook nu de druk vanuit de CDA-top tot op grote hoogte is opgevoerd. Een aantal initiatiefnemers is een actie gestart. Zij zouden het niet verkeerd vinden als Ferrier in haar verzet volhardt, desnoods uit de CDA-fractie stapt en alleen in de Kamer verdergaat. „Als ze dat doet, dan kan ze rekenen op 450.000 Surinamers”, aldus de achterban van Ferrier.
Het Kamerlid zegt zich door „een substantiële minderheid” van het CDA-congres gesteund te voelen. Dinsdag moet blijken of Ferrier de spreekbuis van die groep wil blijven.