Binnenland

Yudhoyono nog altijd populair in Indonesië

JAKARTA (ANP) – De 61-jarige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, in de volksmond ook wel SBY genoemd, is na zes jaar aan de macht nog altijd populair. De Indonesische leider komt woensdag naar Nederland voor een officieel staatsbezoek.

4 October 2010 16:08Gewijzigd op 14 November 2020 12:01
Yudhoyono. Foto EPA
Yudhoyono. Foto EPA

Yudhoyono werd in 2004 de eerste president die rechtstreeks door de bevolking werd gekozen. Hij heeft een succesvolle eerste regeerperiode achter de rug, waardoor hij vorig jaar makkelijk werd herkozen voor een tweede termijn. Dat is meteen ook zijn laatste periode op het pluche: volgens de wet mag een president niet langer dan twee termijnen aan de macht zijn.

Onder leiding van Yudhoyono werd de afgelopen jaren een begin gemaakt met de aanpak van corruptie, die het ruim 230 miljoen inwoners tellende land met de grootste moslimbevolking ter wereld al decennia teistert. Ook werden islamitische terreurorganisaties met succes bestreden en veerde de economie op.

In augustus bracht de Indonesische politie naar buiten een moordcomplot tegen Yudhoyono te hebben verijdeld. Dat was niet voor het eerst, want militante moslims vinden hem vaak te gematigd. Dit keer zouden terroristen het op hem hebben gemunt tijdens een bezoek aan de provincie West-Java. De president greep de gelegenheid aan om te zeggen dat terroristen het nooit zullen winnen in Indonesië.

SBY geldt als eerlijk, kalm en een goede moslim. Hij heeft een verleden zonder schandalen en als generaal geen bloed aan zijn handen. Veel Indonesiërs zien in hem de sterke en toch humane leider die zij zoeken. Hij staat bekend om zijn wil naar allerhande meningen te luisteren alvorens een beslissing te nemen.

Sommigen noemen hem stijf, maar af en toe springt hij uit de band. Zo stapte hij een keer achterop de motor van een agent om een file te vermijden. Ook neuriet hij regelmatig zelfgeschreven liefdesliedjes. Inmiddels zijn er drie albums uit met zijn liedjes, die gaan over de liefde, loyaliteit en vaderlandsliefde.

De zacht sprekende Javaan begon zijn militaire carrière in 1974 en bracht het in de jaren negentig tot viersterrengeneraal. Tijdens militaire trainingen in Europa en de Verenigde Staten kreeg hij naar eigen zeggen inzicht in de westerse democratie. Ook studeerde hij in de VS.

In 1999 werd Yudhoyono minister van Veiligheid in het kabinet van president Abdurrahman Wahid. Die ontsloeg hem, omdat hij weigerde de noodtoestand uit te roepen toen de president door het parlement tot aftreden werd gedwongen. In het kabinet van president Megawati Soekarnoputri leidde Yudhoyono als ‘veiligheidstsaar’ het gevecht tegen het moslimterrorisme.

Voor de verkiezingen van 2004 stapte de ex-generaal uit de regering, omdat Megawati hem uit jaloezie om zijn populariteit buiten belangrijke zaken zou houden. Dat goed gekozen moment om het impopulaire kabinet te verlaten, leverde de leider van de Democratische Partij nog meer sympathie op bij de bevolking.

Yudhoyono heeft een vrouw, Ani, en twee zonen.


Profiel Yudhoyono

Naam: Susilo Bambang Yudhoyono, in de volksmond ook wel SBY.

Geboortedatum: 9 september 1949 in Pacitan, Oost-Java.

Burgerlijke stand: getrouwd, twee zonen.

Religie: islam.

Opleiding: master in management van de Amerikaanse Webster University. Doctoraat in Agriculturele Economie van het Indonesische Bogor Instituut voor Landbouw. Hij heeft ook twee eredoctoraten.

Functies: diende 27 jaar in het leger, met als hoogste rang generaal. Vanaf 1999 minister van Mijnbouw en Energie onder president Abdurrahman Wahid. In 2000 wordt hij in hetzelfde kabinet minister voor Politieke Zaken en Veiligheid. Die positie behoudt hij ook onder de volgende president, Megawati Soekarnoputri. Hij stapt een aantal jaren later uit haar regering en helpt met de formatie van de Democratische Partij. Sinds 2004 de eerste president die rechtstreeks door de bevolking werd gekozen.

Staat bekend om: zijn gevecht tegen terrorisme en corruptie, zijn stijfheid en hij neuriet regelmatig zelfgeschreven liefdesliedjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer