Bewogen geschiedenis Republik Maluku Selatan
RIJSWIJK (ANP) – De Republik Maluku Selatan (RMS, de Republiek der Zuid-Molukken) eist dinsdag in een kort geding de arrestatie van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Hieronder volgt een beknopt, chronologisch feitenoverzicht over de bewogen geschiedenis van de RMS.
1949: Indonesië wordt op 27 december onafhankelijk.
1950: op 25 april wordt op Ambon de RMS uitgeroepen. In september zet het Indonesische leger de aanval op Ambon in; de RMS-regering zoekt enkele maanden later haar toevlucht op het eiland Ceram.
1951: duizenden overwegend Zuid-Molukse KNIL-militairen komen voor een tijdelijk verblijf naar Nederland.
1963: RMS-president Chris Soumokil, die tot dan toe op Ceram leiding heeft gegeven aan een guerillaoorlog, wordt opgepakt door het Indonesische leger.
1966: Soumokil wordt op 12 april geëxecuteerd. De in Nederland wonende Johan Manusama volgt Soumokil als RMS-president (in ballingschap) op. Op 26 juli stichten boze sympathisanten van Soumokil brand in de Indonesische ambassade in Den Haag. De radicalisering is daarmee een feit.
1970: Zuid-Molukse jongeren bezetten in augustus de woning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar.
1975: Op 3 maart verijdelt de politie met de arrestatie van enkele gewapende Zuid-Molukkers een poging koningin Juliana te gijzelen. Op 2 december kapen zeven Zuid-Molukkers een trein bij Wijster. De machinist en twee passagiers worden gedood. Op 14 december geven de kapers zich over.
1977: Negen Zuid-Molukkers kapen op 23 mei een trein bij De Punt. Tegelijkertijd vallen vier anderen een basisschool in Bovensmilde binnen en gijzelen meer dan honderd kinderen en enkele leerkrachten. De gijzelingen houden Nederland bijna drie weken dagen in hun greep. De treinkaping wordt beëindigd door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verliezen daarbij het leven. De gijzelnemers in de school geven zich uiteindelijk over.
1978: Drie Zuid-Molukkers dringen het provinciehuis in Assen binnen. Zij executeren een ambtenaar, gijzelen ruim zeventig mensen en eisen onder meer vrijlating van collega-militanten die bij eerdere acties zijn gearresteerd. Een dag later maken speciale eenheden een einde aan de gijzeling. Een daarbij gewond geraakte ambtenaar bezwijkt later aan zijn verwondingen.
1993: Frans Tutuhatuwena volgt Manusama op als RMS-leider.
2010: De Amsterdamse advocaat John Wattilete wordt RMS-president.