Voorstanders regeerakkoord op CDA-congres aan winnende hand
Tijdens het morgengedeelte waren sprekers tegen het regeer- en gedoogakkoord in de meerderheid. De voorstanders kregen echter veelal een langduriger applaus dan de tegenstanders.
Toen de voorstanders echter op enig moment de tegenstanders gingen uitjoelen, kregen ze het verzoek van de partijleiding om respect te tonen.
In soms emotionele betogen riepen de tegenstanders op om af te zien van de samenwerking. Enkelen maakten vergelijkingen met het nazisme en verklaarden dat ze hun lidmaatschap zullen opzeggen als de fractie toch handtekeningen zet onder het regeer- en gedoogakkoord. Voorstanders benadrukten dat CDA-fractievoorzitter Verhagen binnen de gegeven omstandigheden een goed onderhandelingsresultaat heeft geboekt. Toen Verhagen om elf uur -een uur na aanvang van de bijeenkomst- de congreszaal betrad, kreeg hij een langdurige en staande ovatie.
Demissionair minister van Financiën en mede-onderhandelaar De Jager weerlegde beweringen van insprekers dat het mes gaat in de ontwikkelingssamenwerking en dat niet de sterkste, maar de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen.
Wat betreft de ontwikkelingssamenwerking houdt Nederland vast aan de internationale norm van 0,7 procent van het bpp en dat terwijl VVD en PVV in hun verkiezingsprogramma hadden opgenomen dat ze vele miljarden willen besparen op dit beleidsterrein.
Verder legde de bewindsman uit dat de nieuwe regering vasthoudt aan het plan van het vorige kabinet om woningeigenaren met een woning die meer waard is dan 1 miljoen euro viermaal zoveel eigenwoningforfait te laten betalen. Verder zullen de mensen met de hogere inkomens minder toeslagen krijgen en verhoudingsgewijs meer huur moeten betalen.
Demissionair staatssecretaris Bijleveld, die ook bij de onderhandelingen was betrokken, verklaarde dat het kabinet wat er nu komt, niet haar eerste keus is, maar dat het CDA op deze manier wel een groot deel van haar verkiezingsprogramma kan realiseren.
Verder legde Bijleveld uit dat het regeerakkoord niet alleen uitgaat van het zelfbeschikkingsrecht. Een inspreker legde daar de vinger bij en verklaarde dat hij het zelden zo libertijns had gezien.”Een mens is verantwoordelijk en moet verantwoordelijkheid afleggen”, zo poneerde hij. Bijleveld legde uit dat de zin over heet zelfbeschikkingsrecht ook een tweede deel heeft waarin wordt gesproken over het beste uit jezelf halen en jezelf ontplooien. “Dat is niet misschien niet ons taalgebruik, maar het past wel bij ons gedachtengoed om je talenten te ontwikkelen”, aldus de bewindsvrouw.