Politiek

Gedoogakkoord uniek in historie

DEN HAAG – VVD en CDA lanceerden donderdag hun gezamenlijke regeerakkoord. Samen met de PVV presenteerden ze ook een gedoogakkoord, een unicum in de parlementaire geschiedenis. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee documenten?

Redactie politiek
1 October 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 11:58

Het regeerakkoord is een stuk waarin VVD en CDA hebben vastgelegd welk nieuw beleid ze willen uitvoeren als ze straks samen in het kabinet zitten. PVV-leider Wilders heeft er ook over meeonderhandeld. Hij is er echter niet verantwoordelijk voor, noch eraan gebonden.

Als de PVV in de Tweede Kamer tegen wetsvoorstellen stemt die voortvloeien uit het regeerakkoord, dan moeten VVD en CDA in de Tweede Kamer op zoek naar steun van andere partijen om toch aan een Kamermeerderheid te komen.

In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld dat het kabinet met voorstellen komt om de AOW-leeftijd nog verder op te hogen dan naar 66 jaar. De PVV is daar tegen, zodat het kabinet andere partijen achter die voorstellen moet zien te krijgen.

Een ander voorbeeld is meedoen aan vredesmissies. De PVV voelt weinig voor nieuwe uitzendingen. Als de NAVO ons land opnieuw om militairen vraagt, is het toekomstige kabinet voor draagvlak afhankelijk van oppositiefracties.

Naast het regeerakkoord is er het gedoogakkoord. Daarin staan de afspraken die VVD en CDA met de PVV hebben gemaakt over immigratie, integratie en asiel, veiligheid en betere ouderenzorg. Voor die maatregelen is er dus op voorhand een Kamermeerderheid.

Voor het gedoogakkoord draagt Wilders wel verantwoordelijkheid. Maar omdat hij geen ministers levert aan het kabinet, legt hij er geen verantwoording over af aan het parlement. Een onvoorzien gat in het staatsrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer