Binnenland

Medicatieveiligheid zorg laat te wensen over

UTRECHT (ANP) – De veiligheid rond het verstrekken van medicatie in de langdurige zorg en in de zorg die mensen thuis krijgen, laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag heeft bekendgemaakt.

30 September 2010 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 11:57
Foto ANP
Foto ANP

In instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking vond de inspectie de veiligheid van de farmaceutische zorg ruim onvoldoende. Bij de thuiszorginstellingen was de medicatieveiligheid over de volle breedte zorgwekkend. Ook in driekwart van de verpleeghuizen en bij bijna alle verzorgingshuizen was die veiligheid niet volledig gewaarborgd.

Volgens de inspectie belanden jaarlijks ongeveer 16.000 mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik dat mogelijk vermeden had kunnen worden. Daarom is een investering in medicatieveiligheid nodig. De IGZ onderzocht de instellingen voor langdurige zorg en zorg thuis omdat juist daar patiënten meerdere medicamenten gelijktijdig gebruiken en daardoor meer risico op verkeerd geneesmiddelengebruik lopen.

De IGZ wil onder meer dat medicatieoverzichten van de cliënten beter worden bijgehouden, de kennis van de medewerkers wordt verbeterd op het gebied van farmaceutische zorg en dat beter wordt samengewerkt met artsen en apothekers.

De inspectie eist directe actie van de instellingen die in het onderzoek op een of meer onderwerpen een onvoldoende scoorden. Ook zal de IGZ die instellingen actief volgen. Blijven ze in gebreke dan worden andere handhavingsmaatregelen opgelegd als bijvoorbeeld verscherpt toezicht.

De inspectie bezocht 208 instellingen: 66 instellingen of locaties voor gehandicaptenzorg, 49 thuiszorginstellingen, 46 verpleeghuizen en 47 verzorgingshuizen.

Belangenorganisatie Platform VG is geschrokken van de resultaten. „De problemen zijn zo ernstig dat meteen actie moet worden ondernomen om ongelukken met medicijnen te voorkomen”, aldus directeur Wim Drooger. De organisatie vindt de risico’s die verstandelijke gehandicapten lopen „onaanvaardbaar”.

De beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN wil duidelijke afspraken met zorginstellingen over de minimale deskundigheid die verplegenden moeten hebben om medicijnen toe te mogen dienen. Als dat nodig is, moet personeel worden bijgeschoold.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer