Buitenland

Loezjkov was heer en meester over Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) – Het leek wel een kroniek van de aangekondigde dood. De afgelopen tijd verdween de ene Russische regionale leider na de andere. Het was slechts een kwestie van tijd dat Joeri Michailovitsj Loezjkov als burgemeester van Moskou het veld moest ruimen.

28 September 2010 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:55
Foto EPA
Foto EPA

De leiders van onder meer Sverdlovsk, Volgograd en Basjkortostan verdwenen van het toneel. Dinsdag sloeg president Dmitri Medvedev toe in Moskou. Loezjkov werd ontslagen „omdat hij het vertrouwen van de president heeft verloren”.

Achttien jaar lang was hij heer en meester van de stad. Hij transformeerde Moskou van een grijze Sovjet-stad tot een kapitalistische ‘boomtown’. Hij ging daarbij niet bijzonder omzichtig te werk. Historische gebouwen werden zonder pardon met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor glazen kantoorkolossen.

Hij vergat zijn eigen welzijn ook niet. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 30,9 miljard roebel (bijna 750 miljoen euro). Loezjkovs echtgenote Jelena Batoerina , een bouw- en vastgoedmagnate, is volgens Forbes de rijkste vrouw van Rusland.

President Boris Jeltsin benoemde de in 1936 geboren Loezjkov in 1992 tot burgemeester van Moskou. Hij was toen al plaatsvervangend burgemeester. Hij wist de rust in de stad te bewaren tijdens de wilde jaren van het kapitalisme na de val van de Sovjet-Unie in 1991.

Loezjkov slaagde erin de stad tot het absolute economisch en financieel middelpunt van Rusland te maken. Moskou neemt een vijfde van de totale economie van het land voor zijn rekening. Het leven is er duur, maar de pensioenen zijn er ook het hoogste van het land.

Hij was in de jaren negentig zeer populair onder de bevolking; hij heeft zelfs even nagedacht over het presidentschap. Maar met de komst van Vladimir Poetin zette hij dat idee uit zijn hoofd. Loezjkov werd daarna een trouwe bondgenoot van Poetin.

Loezjkov bezorgde Poetin miljoenen stemmen tijdens verkiezingen. Ook zorgde hij voor rust. Protesten van oppositie werden snel de kop ingedrukt. Ook van gayparades moest de Loezjkov niets hebben.

Het afgelopen decennium nam zijn populariteit snel af onder de stadsbewoners. In een peiling in september verklaarde nog maar 36 procent van de ondervraagden dat Loezjkov goed werk verrichte. Zijn lot leek dan ook bezegeld toen er onlangs een campagne tegen hem in de media losbarstte. De vraag was alleen nog of hij vrijwillig of gedwongen zou vertrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer