OM vermoedt omkoping ex-directeur AZL
DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie ( OM) wil onder anderen een oud-directeur van een vastgoeddochter van pensioenfondsbeheerder AZL vervolgen omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket van het OM maandag gezegd naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad. In totaal zijn er vier verdachten, twee omkopers en twee omgekochten.
Uit geheime winstdelingen en geldstromen maakt het OM op dat de oud-directeur 1,2 miljoen euro zou hebben verdiend aan vastgoedtransacties van zijn werkgever, aldus het FD. De vermeende omkopers zijn twee oud-directeuren-aandeelhouders van Woudstaete Groep, belegger in commercieel vastgoed: een fiscaal advocaat en een voormalig notaris. De verdachte oud-directeur van AZL ging na zijn vertrek bij Woudstaete werken. AZL beheert de administratie van in totaal 60 pensioenfondsen.
De zaak loopt al jaren: volgens het OM hebben de diverse gevallen van omkoping plaatsgevonden tussen 2001 en 2003. Volgens de verdediging is de zaak verjaard. Zij diende om die reden een bezwaar tegen de dagvaarding in. Na behandeling bij de rechtbank en het gerechtshof kwam de verjaringskwestie bij de Hoge Raad terecht. Die bepaalde deze zomer dat het gerechtshof in Den Bosch opnieuw naar het bezwaar moet kijken. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak wegens omkoping laat mede hierdoor nog op zich wachten.
AZL heeft maandag laten weten dat het geen partij is in de strafzaak: „Het onderzoek richt zich uitsluitend op de voormalige medewerker.” Onderzoek door Ernst&Young heeft niet duidelijk gemaakt of het betrokken AZL Vastgoed Kantoren danwel de beleggers in het vastgoedfonds zijn benadeeld. Mocht tijdens de strafzaak alsnog blijken dat het bedrijf of de klanten zijn gedupeerd, dan zal AZL nog juridische stappen nemen, zo staat in de verklaring.