Jeugd asielcomplex krijgt geen onderwijs
TER APEL (ANP) – Tientallen kinderen die in een asielcomplex in Ter Apel verblijven, zijn al weken verstoken van voortgezet onderwijs. De plaatselijke regionale scholengemeenschap (RSG) wil geen lessen meer geven omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de financiering van de lessen op een andere manier heeft geregeld.
De scholengemeenschap kreeg jarenlang een vergoeding van het COA voor de lessen. Sinds dit schooljaar worden die betaald door het ministerie van Onderwijs, zoals bij normale scholen het geval is. Volgens RSG-directeur Henk Dekker brengen de door het ministerie gestelde voorwaarden te veel financiële risico’s met zich mee. „We moeten vaste leerkrachten in dienst nemen die we niet aan het werk kunnen zetten als er weinig kinderen op het complex zijn. Het aantal leerlingen op het complex varieert tussen de vier en veertig.”
Wethouder Herman Kuipers van Vlagtwedde reageerde vrijdagmorgen verbolgen op het besluit van de RSG. Volgens hem zijn er goede afspraken te maken met het COA over de invulling van het onderwijs en zijn de risico’s inschatbaar. Kuipers werkt nu aan een oplossing. „Volgende week hebben we een gesprek met het Noorderpoortcollege uit Stadskanaal.”
VluchtelingenWerk Nederland roept de gemeente Vlagtwedde op ervoor te zorgen dat de asielzoekerskinderen weer naar school kunnen. „Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Ook asielzoekerskinderen. Bovendien is het onderwijs voor veel kinderen in de asielzoekerscentra een houvast. Als zij naar school gaan, kunnen ze tijdelijk de stress en onzekerheid die zij in het asielzoekerscentrum ervaren, achter zich laten”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.