Binnenland

Vijf vragen over de Roma

DEN HAAG – Niet alleen in Nederland, ook in andere Europese landen was de Romagemeenschap de afgelopen weken het onderwerp van gesprek. Frankrijk heeft al diverse malen groepen Roma uitgezet en is van plan daarmee door te gaan. Ook onder meer Duitsland en Italië proberen leden van de bevolkingsgroep te dwingen terug te keren naar de Balkan. Vijf vragen over de Roma.

Regioredactie
24 September 2010 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 11:53

Waar komen Roma vandaan?

De herkomst van de bevolkingsgroep is niet officieel vastgesteld, maar wordt gezocht in onder meer Zuid-Europa, Egypte, Pakistan of India. Wetenschappelijke studies, waarbij onder meer is gekeken naar de oorsprong van de taal, wijzen naar India.

Wanneer kwam het volk in Europa?

In Europa werd het rondtrekkende volk in de 15e eeuw voor het eerst gesignaleerd. Het Romavolk is opgedeeld in verschillende groepen. Dat is vooral gebaseerd op hun woonplaats, hun gewoonten en hun dialect. Tot hen behoren ook de zogeheten Sinti.

Hoeveel Roma zijn er in Europa?

Precieze cijfers zijn er niet. Schattingen lopen uiteen van 11 miljoen tot zo’n 15 miljoen in Europa. Roma wonen voornamelijk in landen als Bulgarije, Hongarije, Spanje, Servië, Slowakije, Tsjechië en Duitsland.

Hoeveel Roma wonen in Nederland?

Dat is moeilijk te zeggen, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Harde cijfers zijn niet beschikbaar, omdat de meeste Roma al lange tijd in Nederland wonen. Bovendien hebben de Roma een Nederlands paspoort. Wat de etnische achtergrond van mensen is, wordt in Nederland niet geregistreerd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat ervan uit dat de Romagemeenschap in Nederland ongeveer 20.000 mensen telt.

Wat zijn de problemen waar gemeenten in Nederland tegenaan lopen?

Volgens het Platform Romagemeenten zijn de problemen die worden ervaren hardnekkig en complex: lage arbeidsparticipatie, uitkeringsafhankelijkheid, criminaliteit, illegaliteit, discriminatie en overlast. Bovendien zou een groot aantal kinderen uit de Romagemeenschap niet of onregelmatig naar school gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer