Prinsjesdag 2010; de feiten op een rij
DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft volgend jaar dik 6 miljard euro uit. Een overzicht van belangrijke punten:
- Naar politie en veiligheidsregio’s gaat ruim 5 miljard euro.
Er zijn eind volgend jaar onder meer vijfhonderd nieuwe wijkagenten en vijfhonderd onderzoekers bijgekomen als resultaat van een instroom van 125 van elke groep in de afgelopen jaren.
Een landelijk politiedienstencentrum moet de kosten van onder meer administratie en inkoop verminderen
Veertig gemeenten krijgen meer middelen om overlast en verloedering aan te pakken.
Het aantal rijksambtenaren moet omlaag
Er komt onderzoek naar de mogelijkheden om een papieren stembiljet elektronisch te verwerken.
Er komt ook onderzoek naar een nieuw stembiljet dat gemakkelijker is voor kiezers in het buitenland en kiezers met een beperking.
De verbeteringen aan het communicatienetwerk C2000 gaan door.
De veiligheidsregio’s moeten eind volgend jaar voldoen aan de eisen voor rampenbestrijding en brandweer.
De hoofdpunten uit de begroting van Buitenlandse Zaken voor 2011:
Buitenlandse Zaken mag in 2011 bijna 11,8 miljard euro uitgeven, iets minder dan in 2010. Het grootste deel, ruim 7 miljard, is bestemd voor samenwerking in de Europese Unie en 4 miljard gaat naar ontwikkelingssamenwerking.
Het ministerie krijgt ruim 727 miljoen euro binnen, waarvan ruim 609 miljoen terugkomt uit Brussel.
Buitenlandse Zaken en Justitie willen een internationale discussie beginnen over de mogelijkheid te komen tot een internationaal verdrag over interstatelijke rechtshulp in verband met oorlogs- en andere internationale misdrijven.
Nederland zal Indonesië en de Filippijnen ertoe proberen te bewegen zich aan te sluiten bij internationale hoven en tribunalen.
Buitenlandse Zaken bereidt de viering voor van 400 jaar Nederlands-Turkse betrekkingen in 2012.
Het ministerie scherpt de strategie voor publieksdiplomatie in de Arabische wereld en landen met een moslimmeerderheid aan.
Naar verwachting komt er in een nieuw kabinet niet opnieuw een apart ministerie voor Jeugd en Gezin. Gelet op de demissionaire status van het kabinet heeft minister André Rouvoet ook een sobere invulling gegeven aan de begroting Jeugd en Gezin van 2011.
De uitgaven van het programmaministerie in 2011 worden begroot op 6,8 miljard euro.
Volgend jaar wordt het inkomensafhankelijke kindgebondenbudget verhoogd met 130 miljoen euro.
De pleegvergoeding is in 2010 al verhoogd en dat loopt in 2011 verder op. Het plan is dat de verhoging de komende jaren verder stijgt tot maximaal 1000 euro per kind per jaar.
Alle gemeenten moeten eind 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben.
De bedoeling is dat begin volgend jaar een Kinderombudsman begint met zijn of haar werk.
Het ministerie van Justitie heeft volgend jaar bijna 6 miljard euro uit te geven, ongeveer net zoveel als in 2010.
Grootste hap uit de begroting vormen rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding met bijna 2,9 miljard.
Justitie gaat uit van gemiddeld 17.000 asielzoekers per jaar. Naar vreemdelingenzaken gaat in 2011 ruim 920 miljoen.
Boetes gaan in 2011 met 15 procent omhoog, in 2012 met nog eens 20 procent.
Er zal een groter beroep worden gedaan op rechtsbijstand. Justitie begroot daar 28 miljoen extra voor, dit jaar was dit nog 22 miljoen.
Justitie wil minder jeugdgevangenissen. Dit scheelt volgend jaar ruim 18 miljoen.
De rechtspraak krijgt er 12,5 miljoen bij, dit jaar was dit nog 5 miljoen.
De hoofdpunten uit de begroting van het ministerie van Defensie voor 2011:
Defensie mag bijna 8,46 miljard euro uitgeven. Dat is net ietsje minder dan het uiteindelijke budget van dit jaar.
Defensie kampt al jaren met een personeelstekort. In 2011 is 95,8 procent van de functies bezet en die vulling zal geleidelijk moeten oplopen naar 98 procent in 2015 en daarna.
Vanaf 2012 moet het departement elk jaar 11 miljoen euro besparen als bijdrage aan de doelmatigheidskorting op de Rijksdienst.
Het ministerie van Defensie werkt al jaren aan systemen om meer controle te krijgen over de financiën en de voorraden. In 2012 moet het financieel beheer op orde zijn en in 2014 het materieelbeheer.
Door een beperking van de oefenprogramma’s zullen minder eenheden operationeel gereed gesteld zijn. Dit moet zo min mogelijk betrekking hebben op lopende of af te ronden missies zoals in Afghanistan, Somalië, het Midden-Oosten en op de Balkan.
In 2011 komen er meer gezamenlijke opleidingen en trainingen om de civiel-militaire samenwerking verder te intensiveren.
Volgend jaar gaan de uitgaven aan operaties met ruim meer dan de helft omlaag, van ruim 350 miljoen naar ruim 126 miljoen euro. Dat komt grotendeels door de beëindiging van de missie in Uruzgan. Na 2011 zakken de uitgaven voor Afghanistan nog veel verder in.
Tot uiterlijk 1 mei 2011 zijn Nederlandse militairen nog bezig om alle spullen uit Afghanistan terug te halen. Verder blijven het hele volgende jaar zestig Nederlandse militairen actief op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in 2011 bijna 63 miljard euro beschikbaar voor de zorg. 2 miljard meer dan in 2009. Een overzicht van de maatregelen die dinsdag zijn aangekondigd.
In 2012 gaat het eigen risico, naast de jaarlijkse indexering, met 40 euro omhoog.
Het budget waarmee zorgkantoren de AWBZ-zorg (langdurige zorg) inkopen, gaat met bijna 300 miljoen euro omlaag.
Ziekenhuizen en specialisten die het budget hebben overschreden, worden gekort; het gaat om honderden miljoenen euro’s.
Programma’s om mensen te helpen stoppen met roken, komen vanwege de gezondheidswinst die het oplevert, in het basispakket van de zorgverzekering.
In 2011 komt er 24 miljoen euro om de babysterfte te verminderen. Vanaf 2012 wordt dat 38 miljoen euro.
De eerste twaalf behandelingen bij de fysiotherapeut of oefentherapeut komen voor eigen rekening. Nu moeten de eerste negen behandelingen al worden betaald (levert 30 miljoen euro op).
Tandheelkundige hulp voor 18 tot 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket en de anticonceptiepil blijft alleen voor voor jonge vrouwen tot 21 jaar nog in het basispakket.
De vergoeding voor hulpmiddelen als rollator, krukken en looprekjes verdwijnt (scheelt 21 miljoen euro).
Eigen bijdrage voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. De eerstelijn kent al een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Demissionair minister Ab Klink wilde in de tweedelijn een eigen bijdrage van 175 euro, maar stelde de dwarsliggende Tweede Kamer dinsdag voor de bijdrage te verlagen tot 90 euro. Voor kortere en goedkopere behandelingen zou een eigen bijdrage van 80 euro gelden. (Dit moet 110 miljoen euro opleveren)
Wie in een instelling voor langdurige zorg verblijft, gaat per maand minimaal 400 euro eigen bijdrage betalen.
Op de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2011 moet ruim 400 miljoen euro aan tegenvallers worden weggewerkt. De tegenvallers komen vooral door een hoger dan verwacht aantal arbeidsongeschikten. Ondanks zijn demissionaire status is minister Piet Hein Donner ook druk met verhoging van de AOW-leeftijd en aanpassen van pensioenwetgeving.
De uitgaven van het ministerie van Sociale Zaken worden voor 2011 begroot op 25,9 miljard euro.
Maatregelen voor de aanpak van de economische crisis worden afgebouwd nu de bedrijvigheid zich herstelt.
Overleg met werkgevers en de vakbeweging over langer doorwerken en aanpassing van pensioenregels om de oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden.
Het budget van de sociale werkplaatsen wordt in 2011 met 120 miljoen euro verlaagd.
Op het re-integratiebudget van gemeenten en uitkeringsinstituut UWV om werklozen aan de slag te helpen wordt in 2012 190 miljoen euro bezuinigd.
Per 2011 wordt de AOW-partnertoeslag met 8 procent verlaagd.
De tegemoetkomingen oudere belastingplichtigen, nabestaanden en arbeidsongeschikten worden per 2011 met 14 euro gekort.
Ongeveer 270.000 AOW’ers in het buitenland krijgen geen tegemoetkoming meer om hun koopkracht bij te spijkeren.
De bestrijding van Q-koorts op vooral melkgeitenhouderijen kostte het ministerie van LNV (Landbouw, natuurbeheer en visserij) in 2010 tot nu toe 48 miljoen euro, waarvan het grootste deel ging zitten in bestrijding en schadeloosstelling. Een klein deel (7 miljoen) ging op aan vaccinatie van de dieren. Het ministerie verwacht in 2011 geen uitgaven voor de bestrijding van Q-koorts te hoeven maken. Wel is geld gereserveerd voor de volgende punten:
Er is 22 miljoen euro beschikbaar om de realisatie van dier- en milieuvriendelijke stallen te bevorderen en ter ondersteuning van een brede weersverzekering
Voor jonge agrariërs die hun bedrijf willen moderniseren is in 2011 6 miljoen euro beschikbaar. de regeling is in 2010 zeer gewild bij jonge boeren.
Er is minder geld dan gedacht voor natuur en landschap. 32 miljoen euro extra geld dat eerder was toegezegd, komt nu niet vanwege bezuinigingen bij de overheid.
Eind 2011 zou 5 procent van de stallen duurzaam moeten zijn (dier- en milieuvriendelijk).
De hoeveelheid antibiotica die in de veehouderij wordt gebruikt moet met 20 procent afnemen in 2011; in 2013 moet het antibioticagebruik zijn gehalveerd.
Het aalbeheerplan gaat in 2011 verder. Er komt een proef met een regionaal aalbeheerplan. Inzet is te kijken of regionaal aalbeheer hetzelfde effect heeft als het ingestelde vangstverbod van drie maanden in het najaar.
De hoofdpunten uit de begroting van Verkeer & Waterstaat over 2011:
Het ministerie kan volgend jaar ongeveer 9 miljard spenderen.
Minister Camiel Eurlings zet ondanks zijn demissionaire status de asfaltmachines niet stil. Diverse wegen worden verbreed. In 2011 komt er zeker over 200 kilometer asfalt bij.
Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat metro-achtige verbindingen mogelijk maakt op de drukste spoorverbindingen, wordt verder uitgewerkt.
Omdat het dossier kilometerheffing controversieel is verklaard na de val van het kabinet, wordt hier pas op de plaats gemaakt. De projectorganisatie hiervan is sterk verkleind, maar opgebouwde kennis is behouden. Afhankelijk van verdere besluitvorming hierover kan die worden benut.
Nederland moet beter worden beschermd tegen hoogwater. Deltacommissaris Wim Kuijken werkt plannen hiertoe uit. Hij bereidt vijf zogenoemde deltabeslissingen voor, die voor 2015 worden voorgelegd aan het kabinet.
Onderhoudsbudgetten van infrastructuur worden verhoogd.
Eind 2010 wordt er een luchtvaartakkoord getekend met diverse Europese landen. Daardoor wordt er één luchtruim gecreëerd boven Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Luxemburg.