Buitenland

WHO ontraadt reizen naar SARS-regio’s

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag een negatief reisadvies uitgevaardigd voor Toronto, Peking en de Chinese provincie Shanxi. In die drie gebieden waart het SARS-virus rond.

Buitenlandredactie
24 April 2003 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

De reiswaarschuwing geldt in ieder geval voor drie weken, dat is tweemaal de maximale incubatietijd van het SARS-virus. Er gold al een negatief reisadvies van de WHO voor Hongkong en de Chinese provincie Guangdong, waar SARS voor het eerst de kop opstak.

Canada, China en Hongkong hebben gisteren in totaal zestien nieuwe sterfgevallen door de longziekte SARS gemeld. In het Canadese Toronto bezweek één persoon aan de ziekte, evenals in Singapore. In China overleden negen mensen en in Hongkong zes.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag raadt mensen af naar Peking, Shanxi en Toronto te reizen. Mensen die naar de besmette gebieden willen reizen, moeten volgens het ministerie overwegen of het wel echt noodzakelijk is.

Eerder deze maand ontraadde het ministerie al reizen naar Hongkong, de Chinese provincie Guangdong en Singapore.

De burgemeester van de Canadese metropool Toronto is boos over het reisadvies van de WHO. „Ik ben in mijn leven nog nooit zo boos geweest”, aldus burgemeester Mel Lastman.

Volgens de burgervader heeft Toronto het SARS-probleem onder controle. Het is volgens Lastman dan ook onterecht dat zijn stad op één hoop wordt gegooid met Chinese gebieden waar het probleem vele malen groter is. Lastman nodigde de WHO uit om naar Toronto te komen om de situatie zelf in ogenschouw te nemen.

Canada telt volgens officiële opgave 324 gevallen van SARS, voor een groot deel in de provincie Ontario, waar Toronto ligt. Het aantal SARS-doden in het land liep gisteren op tot zestien.

Mensen met SARS-verschijnselen krijgen in Frankrijk verplicht quarantaine in een ziekenhuis, of ze dat willen of niet. Minister Mattéi van Volksgezondheid heeft gisteren na het wekelijks kabinetsberaad gezegd dat hij „een dezer dagen” met een decreet daarover komt. „Ik ben als minister verantwoordelijk voor de hele volksgezondheid en de omstandigheden dwingen mij daartoe”, aldus de bewindsman.

Inmiddels hebben alle patrouillewagens van de politie in Parijs een kartonnen doos met een noodpakket. Daarin zitten onder meer plastic pakken, overschoenen, handschoenen en maskers tegen SARS.

Vorige week werd in Parijs een politiebureau ontruimd en ontsmet nadat een jonge Chinees zich er had gemeld. De jongen zei rechtstreeks uit China te komen en klaagde over griepachtige verschijnselen. Achteraf bleek dat een smoes om de nacht niet op straat te hoeven doorbrengen.

In Frankrijk zelf zijn vijf gevallen van SARS vastgesteld. Een paar patiënten zijn inmiddels het ziekenhuis weer uit. De meesten waren tijdens een vlucht van Hanoi naar Parijs in aanraking geweest met een 65-jarige arts van het Frans-Vietnamees ziekenhuis in de Vietnamese hoofdstad.

Dat alles weerhoudt premier Raffarin niet van een reis naar Peking eind deze week, ook al raadt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat af. Wel is het verblijf in de Chinese hoofdstad tot dertig uur beperkt. Het hotel, waar Raffarin en zijn tot een minimum teruggebrachte gevolg worden ondergebracht, is gedesinfecteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer