Economie

Grote Duitse banken stoten kredieten af

Vijf toonaangevende banken in Duitsland gaan tientallen miljarden aan kredieten onderbrengen in een nieuwe gezamenlijke onderneming met de staatsbank Kreditanstalt für Wiederafbau (KfW).

DPA/ANP
24 April 2003 07:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Het plan, dat op bezwaren kan stuiten van de Europese Commissie, moet de banken meer ruimte geven voor kredietverlening aan het bedrijfsleven. Het Duitse ministerie van Financiën maakte het voornemen woensdag bekend en sprak van een „goed initiatief.” Exacte bedragen werden niet genoemd, maar KfW-topman Hans Reich had het op een persconferentie over een „miljardenbedrag in euro’s met dubbele cijfers.” Volgens berichten in de Duitse pers gaat het om ongeveer 50 miljard mark aan leningen aan bedrijven.

De vijf banken zijn Deutsche Bank, Commerzbank, Hypo-Vereinsbank, Dresdner Bank en de coöperatieve DZ Bank. KfW, na de oorlog opgericht voor het financieren van de wederopbouw, zou een belang van 20 procent krijgen in de nieuwe instelling. Het is de bedoeling de leningen te herordenen tot op maat gesneden pakketten en die vervolgens in de vorm van waardepapieren te verkopen aan institutionele beleggers, zoals verzekeraars en vermogenbeheerders. De hoge kredietwaardigheid van KfW moet daarbij helpen.

De operatie moet zorgen voor een verbetering van de balansverhoudingen bij de commerciële banken. Ze kunnen daardoor ruimhartiger worden met het verstrekken van nieuwe leningen. Vooral de middenstand, door velen gezien als de ruggengraat van de Duitse economie, klaagt over problemen bij het verkrijgen van kredieten.

De banken onderstrepen dat de nieuwe instelling geen risico’s overneemt of gebruikmaakt van staatsgaranties. Het zou gaan om ’gezonde’ leningen aan het bedrijfsleven. Toch valt te verwachten dat de Europese Commissie het plan kritisch zal bekijken. Europees commissaris Mario Monti (Concurrentiebeleid) volgt een harde lijn tegen kredietgaranties door staatsbanken.

Eerder dit jaar spraken de Duitse regering en de banken onder druk van de problemen in de financiële sector over het oprichten van een instelling voor het onderbrengen van ’slechte’ leningen, kredieten waarover geen rente of aflossing wordt betaald. Dat veroorzaakte wijdverspreide vrees voor een crisis, waarop de banken het plan lieten varen.

Voor uitvoering van het nieuwe initiatief is nog wel een wetswijziging nodig. Daarvoor ligt al enkele maanden een regeringsvoorstel. KfW-topman Reich verwacht dat het instituut nog dit jaar operationeel kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer