Binnenland

Kritiek op bezuinigingen inburgering

AMSTERDAM (ANP) – De bezuinigingen van het demissionaire kabinet op het budget voor inburgering zijn „buitengewoon desastreus”. Dat zei beleidsadviseur Harm van Zuthem van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT) woensdag.

15 September 2010 12:46Gewijzigd op 14 November 2020 11:47

Hij is bang dat de kosten voor de inburgeringscursussen zullen worden afgewenteld op de inburgeraars zelf.

Vooral voor immigranten die nauwelijks een opleiding hebben of analfabeet zijn, liggen die kosten hoog. „Die mensen kunnen het niet betalen.” Dit terwijl ze zo’n cursus vaak wel kunnen gebruiken, aldus Van Zuthem. „Ze hebben het hard nodig voor hun kansen op de arbeidsmarkt of om hun kinderen op school te begeleiden.”

Dinsdag werd bekend dat het demissionaire kabinet flink snijdt in het budget voor inburgering. De bezuinigingen bedragen enkele honderden miljoenen euro’s. Ze zijn onderdeel van de 3,2 miljard euro die gevonden moest worden om de begroting voor volgend jaar op orde te krijgen.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemde de bezuinigingen „een slechte ontwikkeling”. Hij wees erop dat het Rijk wil dat tienduizenden personen per jaar inburgeren. „Dat komt nu natuurlijk in gevaar.”

Verder zei hij dat het geld voor de inburgering dat gemeenten krijgen in het zogeheten participatiebudget zit. Dat is ook bedoeld voor de re-integratie van bijvoorbeeld werklozen en de educatie van volwassenen. Bezuinigingen op de inburgering heeft volgens hem daardoor ook negatieve gevolgen voor die andere taken.

Oppositiepartijen GroenLinks en SP keren zich tegen de plannen. Ze zijn bang dat inburgeraars afhaken als ze te veel aan integratie kwijt zijn. De SP wil de kosten van inburgering verlagen door te snijden in bureaucratie en in het opzetten van dure organisaties.

GroenLinks vindt het prima dat nieuwkomers cursussen deels zelf betalen, maar mensen die al lang in Nederland zijn en niet verplicht zijn een taal te leren, zullen niet meer naar een cursus gaan als dat hun te veel kost.

Immigranten van buiten de Europese Unie die naar Nederland komen of er al wonen moeten sinds enkele jaren een inburgeringsexamen doen. Ze hebben 3,5 jaar de tijd om dat te halen. Lukt dat niet, dan krijgen ze geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en moeten ze een boete betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer