Aantal Joden in Nederland toegenomen
AMSTERDAM – Het aantal Joden in Nederland is de afgelopen tien jaar toegenomen van 43.000 tot ruim 52.000.
In het Amsterdamse stadhuis werd dinsdagavond een receptie ter gelegenheid van de Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) gehouden. Daar werd het onderzoek ”De Joden in Nederland anno 2009” gepresenteerd. Uit het rapport, geschreven in opdracht van Joods Maatschappelijk Werk (JMW), blijkt dat 90 procent van de 665 ondervraagden zich daadwerkelijk Joods voelt. „Het grootste deel van degenen die zich Joods voelen, beleeft dat echter niet op religieuze wijze of is niet aangesloten bij een Joods kerkgenootschap”, aldus JMW-directeur Hans Vuijsje. In het onderzoek komt namelijk ook naar voren dat de Joodse identiteit sterk aan het vervagen is.
Om gehoor te geven aan de toegenomen belangstelling voor de Joodse afkomst, komt er een bredere maatschappelijke beweging voor Joden in Nederland, zo is gisteravond bekendgemaakt. Wie binding voelt met zijn of haar Joodse wortels, kan binnenkort terecht op de site jonet.nl. Ook komt er een blad en zullen er bijeenkomsten worden gehouden in het land.
In een vergelijkbaar onderzoek uit 1999 werd geconcludeerd dat er 43.000 Joodse Nederlanders zijn, terwijl de teller nu op ruim 52.000 staat. Oorzaak is volgens onderzoekscoördinator Chris Kooyman onder meer dat het aantal Joden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog steeds werd onderschat. Bovendien stijgt het aantal Israëli’s dat in Nederland woont. Uit het onderzoek blijkt dat er minstens 9000 Israëli’s in Nederland wonen.
Het opleidings- en beroepsniveau zijn in vergelijking met de totale Nederlandse bevolking opvallend hoog. De politieke sympathie ligt vanouds bij de VVD en de PvdA. Deze partijen zijn minder populair geworden dan in 1999: D66 heeft zich tussen de grote twee genesteld.
Op het punt van de relatie- en gezinsvorming blijken de respondenten uitgesproken modern. Er wordt veel gescheiden, vooral in gemengde relaties, het kindertal is laag en het aandeel van de kinderlozen hoog.
Een specifiek aandachtspunt is mediagebruik. Bijna iedereen in de steekproef maakt gebruik van internet. Ook de 65-plussers doen dat voor meer dan drie kwart. Het internetgebruik van de ouderen richt zich vooral op Joodse internetsites. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 is de deelname aan Joodse internetfora duidelijk minder, maar toch nog 28 procent.
Degenen die het meest deelhebben aan de werkelijke Joodse gemeenschap, zijn ook de grootste gebruikers van de virtuele netwerken.