Tea Party boekt winst in voorverkiezingen
WASHINGTON (ANP/AFP) – De zeer conservatieve Tea Party-beweging heeft dinsdag opnieuw een belangrijke zege geboekt in de Republikeinse voorverkiezingen voor de verkiezingen van 2 november. In de oostelijke staat Delaware versloeg nieuwkomer en Tea Party-kandidaat Christine O’Donnell de gematigde Mike Castle, die al zeventien jaar in het Huis van Afgevaardigden zit en nu in de Senaat probeerde te komen.
O’Donnell kreeg ruim 53 procent van de stemmen. De Tea Party, waarvan de vroegere kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin het boegbeeld is, is een steeds grotere bedreiging voor gematigdere Republikeinen. Vorige maand klopte Joe Miller, die de steun van de beweging had, tot ieders verrassing bij voorverkiezingen in Alaska Lisa Murkowski.
Castle is de achtste Republikeinse kandidaat voor de Senaat die de steun had van de Republikeinse partijleiding, maar het desondanks in de voorverkiezingen niet haalde. Voor de Democraten, die in november vermoedelijk veel zetels zullen verliezen, kan de overwinning van O’Donnell gunstig zijn. Uit opiniepeilingen is gebleken dat de Democratische kandidaat in november meer kans tegen haar maakt dan tegen Castle.
In de staat New Hampshire lijkt een andere outsider, Ovide Lamontagne, die de steun van de Tea Party heeft, met een miniem verschil het onderspit te delven tegen de andere Republikeinse kandidaat. Hij ligt, met 85 procent van de stemmen geteld, nipt achter op de vroegere minister van Justitie van de staat, Kelly Ayotte.
De Amerikanen kiezen op 2 november een nieuw Huis van Afgevaardigden en 37 van de honderd leden van de Senaat.
In New York heeft de Tea Party een belangrijke overwinning binnengesleept in de race om het gouverneurschap van die staat. De uiterst conservatieve Carl Paladino verraste vriend en vijand door de kandidaat van het bestuur van de Republikeinse partij, Rick Lazio, te verslaan. Paladino doet nu mee aan de gouverneursverkiezing in New York, die ook op 2 november wordt gehouden.
De Tea Party vindt dat de Amerikaanse overheid zich met te veel zaken bemoeit en dat de belastingen sterk omlaag kunnen. De beweging is genoemd naar de Boston Tea Party in 1773. Amerikaanse kolonisten gooiden toen in de haven van Boston balen thee in het water uit protest tegen het belastingbeleid van de Britse kolonisator. Kort daarna begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.