Economie

„Onderzoek invloed religie op eetwijze”

DEN HAAG – Wetenschappers zouden eens onderzoek moeten doen naar de invloed van maatschappelijke verschijnselen als vrouwenemancipatie en secularisatie op het eetgedrag.

Redactie politiek
14 September 2010 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 11:46
Minister Verburg. Foto ANP
Minister Verburg. Foto ANP

Die aanbeveling doet het Rathenau Instituut in ”Een strategische agenda voor het ethiekbeleid van LNV”. Minister Verburg van Landbouw heeft het document afgelopen weekend naar de Kamer gestuurd.

„Werkende vrouwen hebben minder tijd om te koken, waardoor de traditie van de gezamenlijke gezinsmaaltijd afkalft”, constateert het instituut in het stuk, dat de ethische vragen inventariseert die ontwikkelingen binnen de agroproductie opwerpen. „Bijgevolg eten mensen steeds minder volgens een vast ritme, wat vermoedelijk het snacken en snaaien in de hand werkt.” Zijn er causale verbanden tussen vrouwenemancipatie en overgewicht? vraagt het Rathenau Instituut zich af.

Ook het verslappen van de greep van religie op het dagelijks leven heeft invloed op het eetgedrag, veronderstelt het instituut. „Religie heeft altijd regels gesteld die de lust tot eten reguleerden en beheersten. Het wegvallen van dergelijke regels en praktijken leidt tot een vacuüm dat wellicht maar beter met nieuwe normen en richtlijnen omtrent eten kan worden gevuld.”

De vraag is, aldus de strategische agenda, „welke normen dat zouden kunnen zijn en hoe een verantwoording van die normen eruit zou kunnen zien die de verworvenheden van emancipatiebewegingen intact laat.”

De overheid probeert mensen gezond te laten eten, constateert het Rathenau Instituut. Een effectieve aanpak is echter nog niet gevonden. De overheid moet ingrijpen in de markt, bevelen de auteurs van de strategische agenda aan. Dat doet het kabinet immers ook om bijvoorbeeld roken terug te dringen. De keus voor duurzaam voedsel moet niet alleen aan de consument worden overgelaten. Die wordt immers ook sterk beïnvloed door (reclames van) bedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer