Binnenland

GGZ Nederland: Geen eigen bijdrage psychiater

AMERSFOORT (ANP) – De eigen bijdrage voor de psychiater die demissionair minister Ab Kink (Volksgezondheid) volgend jaar wil invoeren, is discriminerend en slecht voor de geestelijke gezondheidszorg. Dat stelde brancheorganisatie GGZ Nederland maandag .

13 September 2010 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:45

Klink maakte vorige week bekend dat hij een eigen bijdrage wil invoeren voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg, waar onder meer de psychiatrische zorg onder valt. GGZ Nederland spreekt van „een discriminerende maatregel die grote groepen ernstig zieke mensen stigmatiseert.”

De brancheorganisatie roept haar leden op de eigen bijdrage niet te innen. „Wij hebben ons steeds bereid getoond mee te denken met de minister over de noodzaak om de groei van de zorg af te remmen. Maar wij weigeren dat te doen over de ruggen van onze patiënten”, aldus voorzitter Marleen Barth.

De eigen bijdrage voor de psychiater hoort bij een pakket maatregelen dat Klink deze zomer opperde om de financiële tekorten in de zorg aan te pakken. De minister wil dat patiënten 175 euro per behandeling zelf gaan betalen. Dat zou een besparing opleveren van 110 miljoen euro.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft Klink in een motie opgeroepen de bezuinigingsplannen aan te passen en onder meer de eigen bijdrage voor de ggz te schrappen. De bewindsman liet vorige week evenwel weten onvoldoende financiële ruimte te hebben om aan alle wensen van de Kamer tegemoet te komen.

GGZ Nederland roept de Kamerleden met klem op voet bij stuk te houden. Volgens de organisatie worden mensen getroffen die dringend medisch specialistische hulp nodig hebben. „Net zoals mensen met kanker of een hartkwaal.” Bovendien gaat het vaak om mensen met meervoudige problemen én een minimuminkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer