Economie

Basel III-akkoord gesloten

BASEL (ANP/RTR) – Banken moeten beduidend meer eigen geld bezitten om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Toezichthouders en centralebankdirecteuren hebben zondag overeenstemming bereikt over het zogeheten Basel III-pakket. De bijeenkomst in het Zwitserse Basel is het sluitstuk van een langlopend proces dat het risico op een nieuwe financiële crisis moet verkleinen.

13 September 2010 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 11:45
Foto ANP
Foto ANP

Banken en toezichthouders hebben overeenstemming bereikt over de zogeheten ‘core tier 1 ratio’, een maat voor de kapitaalsterkte van een bank. Die ratio gaat omhoog naar 7 procent voor de risicodragende activa van de bank, inclusief behoud van een kapitaalbuffer. De huidige core tier 1 ratio ligt op 2 procent en is te laag om tegenslag te weerstaan.

De gedachte achter de verhoging van kapitaaleisen is dat banken een grotere buffer moeten hebben voor slechte tijden. Tijdens de financiële crisis leidden afschrijvingen op Amerikaanse hypotheken en daarvan afgeleide complexe financiële instrumenten tot grote verliezen voor de banken. Dit holde in rap tempo de kapitaalpositie en daarmee het vertrouwen in banken uit.

De nieuwe regels gaan uit van een ratio van 4,5 procent met een aanvullende kapitaalbuffer van 2,5 procent. Elke bank die niet boven de buffer kan blijven, moet bonussen en dividenduitbetalingen staken.

Daarbij komt nog een aparte ‘countercyclical buffer’ van 0 tot 2,5 procent voor buitensporige kredietomstandigheden.

„De overeenkomsten van vandaag zijn een fundamentele versterking van de wereldwijde kapitaalstandaarden”, zei President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, die het overleg had voorgezeten. „De bijdrage aan de lange-termijn financiële stabiliteit en groei zal aanzienlijk zijn. De overgangsafspraken stellen de banken in staat om de nieuwe standaarden te halen terwijl ze het economisch herstel bevorderen.”

De invoering van de nieuwe regels begint gefaseerd in januari 2013. Twee jaar later moeten ze volledig van kracht zijn. De aanvullende kapitaalbuffer van 2,5 procent wordt stapsgewijs ingevoerd tussen januari 2016 en januari 2019.

De kapitaalinjecties van de overheid in banken mogen langer blijven bestaan. Ze mogen worden verlengd tot januari 2018, zo besloten de centrale bankdirecteuren in Basel.

President Axel Weber van de Duitse Bundesbank reageerde tevreden. „Ik ben blij dat het gelukt is vandaag tot een internationaal consistent en veeleisend raamwerk voor de minimumkapitaaleisen te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer