Demonstratieverbod in Guinee na rellen
CONAKRY (ANP/ AFP) – De regering van de West-Afrikaanse staat Guinee heeft zondagavond een demonstratieverbod afgekondigd na twee dagen van rellen. Aanhangers van de twee kandidaten die zondag 19 september deelnemen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, raakten met elkaar slaags. De gevechten kostten één persoon het leven. Vijftig anderen raakten gewond.
Het verbod werd volgens een regeringsfunctionaris afgekondigd na een spoedzitting van het kabinet. Aanhangers van oud-premier Cellou Dalein Diallo en oppositiepoliticus Alpha Condé bekogelden elkaar zondag met stenen in de wijk Hamdallaye van de hoofdstad Conakry, waar de partijen van de twee presidentskandidaten hun hoofdkwartier hebben. Ook auto’s waren doelwit van de demonstranten. Aan de schermutselingen kwam een einde, toen de veiligheidsdiensten ingrepen.
Het kabinet besloot dat de campagne op radio en televisie doorgaat. In de eerste ronde van de verkiezingen, die in juni werd gehouden, behaalde Diallo 43,69 procent van de stemmen. Condé eindigde op de tweede plaats met een aanzienlijke achterstand: 18,25 procent van de stemmen. Het waren de eerste democratische verkiezingen in de vroegere Franse kolonie sinds de onafhankelijkheid in 1958. Het land heeft een geschiedenis van tientallen jaren van dictatoriaal bewind, al dan niet onder militaire leiding. Tot de nieuwe president wordt geïnstalleerd, is een militaire junta onder leiding van generaal Sekouba Konate aan de macht.
De meeste politieke partijen zeggen dat in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen fraude is gepleegd. Het hooggerechtshof heeft de stemming in twee districten van Conakry en in drie steden ongeldig verklaard. De rellen van het weekeinde ontstonden, nadat een rechtbank het hoofd en een vooraanstaande medewerker van de nationale kiescommissie wegens fraude had veroordeeld.