Kerk & religie

Beeldenstorm aan de Vecht

Vijf dagen, 750 vooral hervormde jongeren, vier plenaire bijbelstudies, vijftig keuzeprogramma’s, een permanente gebedswacht, ontspanning, gezelligheid aan open bars, voortaan mét alcohol, lofprijzing met een band, ”The Band” en… ”gevulde stilte”. Een pastoraal team staat stand-by op de achtergrond.

Van onze kerkredactie
28 December 2001 09:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:20
DALFSEN - Pim Kalkman (links) en Kees Zeelenberg verzorgden gisteren de openingssessie van de vijfdaagse Kerstconferentie in ”De Bron” te Dalfsen. - Foto RD
DALFSEN - Pim Kalkman (links) en Kees Zeelenberg verzorgden gisteren de openingssessie van de vijfdaagse Kerstconferentie in ”De Bron” te Dalfsen. - Foto RD

Voor de zesentwintigste keer wordt de Kerstconferentie van de Windroos georganiseerd door de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond/de Windroos. Dat gebeurt traditiegetrouw in Dalfsen, aan de Overijsselse Vecht. Deze conferentie heeft een meer open karakter dan vroeger. „Dat betekent dat we graag ook gastvrij willen zijn voor jongeren, die nog maar een vaag beeld van God hebben.” Het zijn er een handvol, wist de leiding donderdag te melden en deze opzet zit volgens haar in de experimentele fase. Journalisten mogen „vanwege de gevoeligheid” enkele keuzeprogramma’s niet bijwonen.

Donderdag togen vanuit het hele land de jongeren -de openbaarvervoergangers met veel vertraging- naar conferentieoord De Bron. Maandagmorgen heeft de slotviering plaats. Het thema aan de Vecht is ”Beeldenstorm”, „of hoe je eigenlijk tegen God aankijkt.” In het welkom van Pim Kalkman van de Windroos/IZB en Kees Zeelenberg van de HGJB worden „de eerstelingen of doorgewinterde groepsleiders” toegesproken, maar ook de „groot- of kleingelovigen.”

In de openingssessie donderdag kwam direct het thema ter sprake. Op schermen verschenen woorden die mogelijk associaties met God opriepen. Jongelui moesten bij herkenning of afkeuring de hand opsteken. Op het scherm prijkten woorden als teddybeer, kaars, vriend, psycholoog, trooster en big brother. ”Vriend” en ”trooster” scoorden het hoogst bij de ”instemmers”. ”Teddybeer” scoorde hoog bij de afkeuringen.

Orkaan
De uitnodiging van Pim en Kees geldt voor hen die zich willen laten meenemen „door een verfrissende wind, die misschien wel aangroeit tot orkaankracht. In het volste vertrouwen dat in het hart van de cycloon een oog van stilte en rust is. Om tot jezelf te komen en misschien ook wel tot (een kennismaking met) God. Want Hij is het doel van ons verlangen.”

Het indringende van het thema zit vast op de vraag Wie God is, aldus de leiding. De vraag die ze opwerpen is of God „Kerstman is of strenge Vader? Vriend of alziend oog? Een warm bad of een koude douche? Een glas wijn of een bittere pil?” Bij de introductie van het thema inventariseerde de leiding alvast enigszins.

De conferentie heeft een hoog ”zelluf doen”-karakter. Er is een imam die bevraagd kan worden, maar ook een Russisch-orthodoxe priester. Verder kan de doe-het-zelver in de midnightprogramma’s „aan de bak: in muziek, dans en standwerkersconcours. Al mag je natuurlijk ook gewoon een filmpje pakken of lekker aan de bar wat uithangen.” Er zijn drie barpunten. In ieder geval hopen de leidinggevenden Pim en Kees op „mooie ontmoetingen met God en met elkaar. We hopen dat er stevig geschud wordt aan de bestaande beelden.”

Bijbelstudie
Kees en Pim verzorgen de bijbelstudies. In het kader van het thema komen „de godsbeelden van Jakob, van Jesaja, een psalmdichter en van Jezus Zelf aan bod.” De bedoeling is dat men na de conferentie kan bouwen aan een „rijker beeld van God.”

Onder het nieuwe persbeleid vallen bijvoorbeeld de eerste ”Doe-Het-Zelf-winkels” die vandaag op het programma staan. De eerste ”besloten” winkel gaat over het ontdekken van eigen Godsbeelden, waarbij deelnemers „meer zicht” moeten krijgen op hun „relatie met God. Want Hij is groter dan ons hart.” Ook de winkel over het gebed is gesloten voor mensen die beroepsmatig luisteren. In dat programma wordt het wezen van het gebed gepeild, aldus de aankondiging.

Ook wordt gekeken naar welke afgodsbeelden een rol spelen in het leven van jongeren. Daarbij komt zowel de Bijbel als papier-maché op tafel, want de beelden krijgen handen en voeten. Mevrouw ds. Nelly Boot, predikante te Axel en eerder werkzaam in Indonesië, vertelt over ”Godsbeelden in andere religies”. Onder anderen mevrouw drs. Nynke Dijkstra-Algra, zondags ook op de preekstoel te vinden, vertelt over „De gaven van de Geest: een tweedelige workshop met praktische consequenties”. Er is verder een „inspirerend programma met drama, dans en mime van de groep Livingstone.”

’s Avonds draaien er ook films als ”Sisteract” of ”Louis de Funes”. Een medewerker van de ChristenUnie bespreekt in een werkgroep de vraag naar het herkennen van God in christen en niet-christen. De rooms-katholieke pastoor Berkhout uit Volendam helpt mee in een workshop over het gebed en de gemengd rooms-katholieke en protestantse kloostergemeenschap in Taizé wordt belicht door een vrouw die er vele malen zelf was. Aan de hand van „Johannes 4 en wat cabaret gaan we met elkaar over seksualiteit praten en zoeken we naar antwoorden en vragen.” Verder komt dezer dagen een onderwerp als ”moslims en christenen na 11 september” aan bod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer