Buitenland

Christelijke noodhulp Pakistan stokt door ds. Jones

LAHORE – Zolang het onduidelijk is of de Amerikaanse predikant Jones afziet van zijn plan om de Koran te verbranden, houden miljoenen christenen in moslimlanden hun hart vast. De Pakistaanse overheid adviseert christelijke hulpverleners die zich hebben ontfermd over de watersnoodslachtoffers voorlopig binnen te blijven.

Albert Groothedde
10 September 2010 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 11:44
Jones maakt zich op voor een persconferentie, donderdagmiddag. Foto EPA
Jones maakt zich op voor een persconferentie, donderdagmiddag. Foto EPA

Net als in veel andere moslimlanden wordt het nieuws in Pakistan gedomineerd door het omstreden voornemen van ds. Jones. Vrijwel meteen na het bekend worden van de plannen, verzamelden tientallen mensen zich op straat. De emotie en woede waren van hun gezichten af te lezen, zo zag hulpverlener Sylvester Bhatti.

Vorige week donderdag kwam Bhatti, een Nederlandse Pakistaan, aan in zijn door overstromingen getroffen geboorteland. De inwoner van Dronten –hij is betrokken bij de stichting The Saviour’s Welfare– probeert met geld uit Nederland medische hulp te organiseren voor de vele miljoenen Pakistanen die door het water op de vlucht zijn.

De energieke Bhatti slaagde er de afgelopen dagen in om, geholpen door zijn plaatselijke contacten, verschillende medische posten in te richten. Op de posten kunnen mensen een arts consulteren en ook zijn er 
gratis medicijnen beschikbaar.

Door het bekend worden van de plannen van ds. Jones moest de Drontenaar zijn werk echter noodgedwongen staken. De autoriteiten adviseren christelijke hulpverleners dringend zich voorlopig niet meer op straat te begeven omdat het te gevaarlijk zou zijn. Sylvester Bhatti, lid van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Dronten, vond onderdak bij zijn broer in de Pakistaanse miljoenenstad Lahore.

Vooralsnog is hem niets overkomen, laat hij telefonisch weten. Toch voelt hij zich niet helemaal op zijn gemak. „Gisteren kwam een moslimvriend van mijn broer ons waarschuwen. Hij achtte het veiliger dat wij ons terugtrokken uit deze wijk. Hier wonen veel moslims.”

Op de achtergrond jammert de gebedsomroeper van een nabije moskee. Alsof de muezzin Bhatti’s woorden wil onderstrepen. Hij verontschuldigt zich voor het storende geluid. „Ik moest er ook weer aan wennen. Ze zijn hier erg fanatiek.”

De Pakistaanse hulpverlener –hij vluchtte in 1998 naar Neder-
land– schrikt van de impact die het
nieuws van de Koranverbranding
heeft op de inwoners van Pakistan. „Het domineert hier het nieuws. Sommige kranten zien de Koranverbranding als een oorlogsverklaring van het christelijke Westen aan de moslimwereld.”

Of het geweld straks daadwerkelijk uitbreekt in Pakistan weet Bhatti niet. In een email heeft hij zijn achterban opgeroepen voor hem te bidden. „Ik hoop dat God zich over ons ontfermt. Wellicht bezwijkt Jones onder de druk die op hem wordt uitgeoefend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer