Gynaecoloog huiverig voor adoptie embryo’s
NIJMEGEN (ANP) – De vereniging van gynaecologen NVOG is bang dat veel mensen die geen kinderen kunnen krijgen, valse hoop gaan koesteren door het initiatief van het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Dat maakte dinsdag bekend gezonde restembryo’s (embryo’s die overblijven na een ivf-behandeling of reageerbuisbevruchting) beschikbaar te stellen aan paren met een kinderwens.
Volgens de gynaecologenvereniging zullen er slechts enkele embryo’s per jaar beschikbaar zijn. Het valt echter te verwachten dat „zich honderden stellen of zelfs nog meer voor de donatie zullen aanmelden”, zegt hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Jan Kremer namens de NVOG. Kremer is verbonden aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
De NVOG heeft op zich geen bezwaren tegen de embryodonatie. „Het is een mooie vorm van vroege adoptie. De adoptiemoeder is echt zwanger van het kind, en dat versterkt de band”, zegt Kremer.
In Nederland vinden ongeveer 16.000 ivf-behandelingen per jaar plaats. Eén op de veertig baby’s is geboren na een reageerbuisbevruchting. Bij de behandelingen kunnen embryo’s overblijven die volgens de wet mogen worden afgestaan aan andere ouders. Alleen gelden daarvoor strenge regels: beide biologische ouders moeten er toestemming voor geven. „In de praktijk zou dat kunnen gebeuren”, zegt de hoogleraar, „bij ouders die vinden dat hun gezin compleet is en uit altruïsme anderen willen helpen.”
Veel mensen laten restembryo’s invriezen om ze te gebruiken bij een latere poging om zwanger te worden. Als ze al een kind hebben, kunnen ze de cellen gebruiken voor een nieuwe zwangerschap.
De restembryo’s zouden in principe ‘over kunnen blijven’ als de ouders besluiten uit elkaar te gaan, of als één van de ouders overlijdt. Volgens Kremer mogen ze dan alleen voor adoptie worden afgestaan als beide biologische ouders ermee instemmen. „Bij scheiding ligt dat meestal moeilijk, en bij overlijden is de toestemming vrijwel nooit schriftelijk vastgelegd, dus valt de mogelijkheid van adoptie af”.
Een andere reden die donorouders zou kunnen afschrikken, is volgens hem de registratieplicht. Embryo-donoren moeten hun identiteit laten vastleggen. Het kind dat uit hun cellen bij adoptieouders wordt geboren, heeft het wettelijke recht om later, vanaf zijn zestiende jaar, op zoek te gaan naar zijn biologische ouders.
De embryo’s mogen volgens de wet niet worden verhandeld.