Buitenland

Belgische koning wil doorstart formatie

BRUSSEL (ANP) – De Belgische koning Albert II hoopt op een doorstart van de kabinetsformatie, die vrijdag stukliep. Zaterdag stelde de vorst twee bemiddelaars aan die de besprekingen moeten vlottrekken. Het gaat om Senaatsvoorzitter Danny Pieters van de Vlaams-nationalistische N-VA en Kamervoorzitter André Flahaut, lid van de Franstalige socialistische PS.

6 September 2010 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 11:40
Di Rupo. Foto EPA
Di Rupo. Foto EPA

Eerder op de dag sprak de koning met de voorzitters van de zeven partijen die de afgelopen twee maanden onderhandelden onder leiding van PS-leider Elio Di Rupo. Daaruit valt af te leiden dat hij wil dat dezelfde partijen aan tafel blijven. Di Rupo werd zaterdag ontheven van zijn functie als ‘preformateur’. Hij had daar vrijdag al om gevraagd.

In het Vlaamse kamp werd zondag positief gereageerd op de benoeming van Pieters, een ervaren parlementariër en hoogleraar sociaal zekerheidsrecht, en Flahaut, die jarenlang minister van Defensie was. „Na de ontgoocheling van de voorbije dagen moeten we opnieuw proberen constructief te werken en zoeken naar oplossingen”, aldus N-VA-leider Bart De Wever. „De huidige problemen dramatiseren helpt niemand vooruit.”

Ook Franstalige politici zijn ingenomen met de komst van de bemiddelaars. Di Rupo hoopt dat het duo er in slaagt het geschonden vertrouwen ter herstellen.

Tegelijk kwamen in het weekeinde uit de PS ook andere geluiden. Zowel vicepemier Laurette Onkelinx als minister-president Rudy Demotte van de Waalse regioregering speculeerde op het einde van België dat op handen zou zijn. Volgens Onkelinx valt niet te ontkennen dat een splitsing van het land de wens is van een groot deel van de Vlaamse bevolking. Demotte meent dat de Walen niet bang hoeven te zijn om het heft in eigen handen te nemen. „We hebben er de capaciteiten voor.”

Vlaamse politici maakten weinig woorden vuil aan deze uitlatingen. N-VA-kopstuk Philippe Muyters, minister in de Vlaamse regrioregering, zei voor de tv dat als de Walen zo graag een splitsing willen, een staatshervorming geen probleem mag zijn.

Over die staatshervorming, die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie moet geven, staan de partijen tot dusver lijnrecht tegenover elkaar. Een compromisvoorstel dat Di Rupo vrijdag deed kreeg steun van zijn eigen PS, de Franstalige christendemocraten en groenen en de Vlaamse socialisten en groenen. N-VA, sinds de verkiezingen van 13 juni de grootste partij in België, en de Vlaamse christendemocraten veegden het echter van tafel.

Naast een staatshervorming spraken de partijen de voorbije weken over een splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en meer geld voor het bestuur van Brussel. De drie onderwerpen zijn aan elkaar gekoppeld.

Tot dusver was het de bedoeling dat Di Rupo premier zou worden van het nieuwe Belgische kabinet. Zijn PS is de op een na grootste partij en N-VA-leider De Wever ambieert de functie niet. Sinds eind jaren ‘70 waren alle Belgische premiers Vlamingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer