Consument

Mariëlle kookt makreel mét

Hij verroert zich niet, de vissenkop die voor me op de snijplank ligt. Zijn ogen –holle gaten zijn het– staren in het niets. De makreelfilet was op, nu moet ik doorzetten.

3 September 2010 14:16Gewijzigd op 14 November 2020 11:39

Een paar weken later ligt er weer een makreel bij me in de keuken. Vers gevangen door een collega van mijn man. Kort daarop schoongemaakt, van binnen en van buiten ingewreven met viskruiden, gevuld met twee schijfjes citroen, gewikkeld in aluminiumfolie en gegrild op de barbecue.

De collega doet aan zeevissen. Leuk hoor: een vis met een haak door z’n lip uit z’n vertrouwde water halen, met een smak tegen het dek doden –wat vanzelf een voorrecht is voor het dier– en vervolgens opeten. Maar als iemand anders de eerste twee stappen voor me uitvoert en ik alleen de laatste voor mijn rekening neem, noem ik de vis ineens ambachtelijk en geniet ik.

Da’s net zo hypocriet als iemand die keurige kipfiletjes in een steriel plasticje koopt, maar niet wil zien hoe de dieren bungelend aan hun kop worden geslacht. Net zo hypocriet als iemand die een hamlapje eet, maar op dat moment liever niet aan het schattige kinderboerderijbiggetje denkt.

Pas keek ik naar het programma Eet smakelijk van omroep LLiNK. Een chef-kok en een BN’er reizen de wereld over en bereiden lokale gerechten. Vaak met vlees, waarvoor het dier eerst gevangen en geslacht moet worden. Kijk voor de grap eens op de site wat voor (niet altijd even nette) reacties zoiets teweegbrengt (llink.nl/eetsmakelijk). Begrijpelijk. En schijnheilig. Want een stukje vlees uit een humaan cellofaantje is voor velen geen probleem.

In mijn vriezer liggen nog vier gezeeviste exemplaren van de gulle collega. Misschien ga ik ze net als hij grillen op de bbq. Want die homemade makreel was stukken lekkerder dan zo’n fabrieksexemplaar. Hij leek minder vet, had een lichtere, haast frisse smaak. We aten er zoetzure mango-komkommersalsa bij voor nog meer tegenwicht.

Ingrediënten (voor 2 personen)

1 mango

3/4 komkommer

3 bosuitjes

3 jalapenopepers (potje)

1 el gehakte verse munt

1 cm verse gemberwortel (geraspt)

1/2 tl suiker, 2 el geraspte kokos

3 el limoensap, 2 el vissaus

Bereiding

Snijd de mango en de komkommer in heel kleine blokjes, de bosuitjes in dunne ringetjes en de jalapeno’s in snippers. Schep door elkaar. Klop een dressing van de overige ingrediënten, behalve de kokos. Mix door het mango-komkommermengsel en werk als laatste de kokos erdoorheen. Serveer bij de makreel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer