Buitenland

VS weg: Irak weer soeverein

BAGDAD – Het eind van de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak is een belangrijke stap richting het herstel van de Iraakse soevereiniteit. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki gisteren gezegd.

Buitenlandredactie
1 September 2010 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 11:37
Foto EPA
Foto EPA

Hij meent dat het land nu onafhankelijk is en een gelijke van de VS. Hij verzekerde het Iraakse volk dat de veiligheidstroepen hen zullen beschermen.

„Door het uitvoeren van de overeenkomst om de troepen terug te trekken, is onze relatie met de Verenigde Staten van Amerika een nieuwe fase ingegaan. Het is een relatie tussen twee gelijke, soevereine staten”, aldus Al-Maliki. „Het Irak van vandaag is soeverein en onafhankelijk.”

De invloed van de Amerikanen is echter nog steeds voelbaar. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is in Irak om de officiële ceremonie bij te wonen. Maar hij spreekt ook met de politieke leiders in Irak om hen te bewegen een nieuwe regering te vormen. Deze regering is zes maanden na de verkiezingen nog steeds niet gevormd en de onderhandelingen verkeren in een impasse.

Vandaag eindigt formeel de gevechtsmissie van de VS. Er blijven nog 50.000 Amerikaanse militairen achter die de Iraakse veiligheidstroepen gaan adviseren en trainen.

De recente pogingen van extremisten om het geweld in het land opnieuw te doen oplaaien deed Biden af als ‘somber’.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond gezegd dat de gevechtsmissie in Irak na ruim zeven jaar is beëindigd. „Nu is de tijd gekomen om de pagina om te slaan”, aldus het staatshoofd in een toespraak vanuit het Witte Huis in Washington, die rechtstreeks werd uitgezonden op diverse tv-zenders.

George W. Bush, de voorganger van Obama, kondigde het begin van de oorlog in Irak in maart 2003 ook aan vanuit de Oval Office, de werkkamer van de president. Obama benadrukte in zijn circa 18 minuten durende speech dat hij zijn verkiezingsbelofte uit 2008 heeft waargemaakt met de terugtrekking van de gevechtstroepen, en dat „het Iraakse volk nu de belangrijkste verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van hun land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer