Wetenschap & techniek

Klein zwart gat blaast reuzenbel

In het spiraalsterrenstelsel NGC 7793 –op een afstand van 12,7 miljoen lichtjaren– denken astronomen een klein zwart gat (S26) gevonden te hebben dat zich afwijkend gedraagt van andere. Normaal gesproken slokken zwarte gaten materie uit hun buurt op en stoten op hun polen jets uit, energierijke bundels van röntgenstraling. Dit zwarte gat slokt materie op van een naburige ster en stoot supersnelle elementaire deeltjes uit.

1 September 2010 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 11:37
Zwart gat S26 stoot grote hoeveelheden hete elementaire deeltjes uit, waardoor een reusachtige hete gasbel ontstaat (rechtsonder). Foto NASA
Zwart gat S26 stoot grote hoeveelheden hete elementaire deeltjes uit, waardoor een reusachtige hete gasbel ontstaat (rechtsonder). Foto NASA

Uit beelden van de Europese Very Large Telescope in Chili en observaties van NASA’s röntgensatelliet Chandra blijkt dat de hete deeltjes het interstellaire stof in de buurt van het zwarte gat verhitten, waardoor er een reusachtige bel van verhit gas groeit, zo maakte NASA onlangs bekend in Nature. De bel heeft inmiddels een doorsnede van meer dan 1000 licht­jaren.

„De lengte van de jets in NGC 7793 is verbazingwekkend”, aldus onderzoeker Robert Soria. „Als je het zwarte gat zou terugschalen naar de grootte van een voetbal, zou elke jet zich uitstrekken van de aarde tot voorbij de baan van Pluto.”

Astronomen hebben de afmetingen van het zwarte gat zelf nog niet kunnen meten. Het kleinste zwarte gat dat tot nog toe is ontdekt, heeft een diameter van ongeveer 30 kilometer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer