Bufferzone tegen pest aan Duitse grens
Al het pluimvee tussen Roermond en Venlo, aan de grens met Duitsland, is gedood. In dit gebied zijn geen verdenkingen of besmettingen bekend, het ministerie van Landbouw maakt het gebied pluimveevrij als bufferzone.
Dit moet voorkomen dat het vogelpestvirus na België ook overslaat naar Duitsland. Om hoeveel bedrijven en dieren het gaat is nog niet bekend, zo meldde het ministerie donderdag. Het ministerie zal bij elke nieuwe verdenking en besmetting in de grensstreek kijken of er aanpassingen van de bufferzone nodig zijn.
Een woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLTB) wees er donderdag op dat de bufferzones met België en Duitsland vooral handelspolitieke belangen dienen, en nauwelijks veterinaire. Hij vraagt zich af of er niet beter eerst geruimd had kunnen worden in gebieden waar besmettingen en verdenkingen zijn.
Ondertussen is er commotie ontstaan in de eierbranche nu justitie in Maastricht een aantal vervoerders van eieren ervan verdenkt de regels rond het vervoersverbod dat is ingesteld wegens de vogelpest willens en wetens te overtreden. „Het gaat om overtredingen die met opzet worden gepleegd”, aldus persofficier A. Rogier donderdag. De illegale eiertransporten kunnen het besmettelijke vogelpestvirus verspreiden.
Justitie verdenkt onder meer een bedrijf uit Brabant van het schenden van het vervoersverbod. Zij heeft vorige week de administratie van dit bedrijf in beslag genomen, nadat het was betrapt op een illegaal transport van 200.000 eieren in de Gelderse Vallei.
Momenteel lopen er tien grote strafonderzoeken naar overtreders van het vervoersverbod, vooral in de eierbranche. De douane betrapte woensdag nog een vrachtwagen met 100.000 of meer eieren bij een pluimveebedrijf op onveilig vervoer van eieren. „Een aantal eierondernemingen dient zijn eigen winstbejag graag door het ontduiken van de regelgeving”, aldus Rogier. De officier van justitie heeft het over „een ernstig economisch delict.” Daarop staan een maximale gevangenis- straf van zes jaar en zeer hoge boetes.
Voorzitter T. van Dijk van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) vindt de „totale criminalisering van de eierhandelaren” onterecht. „In elke beroepsgroep zit wel een zwart schaap, maar dat betekent niet dat de hele kudde meteen zwart is.” Volgens Van Dijk zijn moedwillige overtredingen uit den boze, maar worden er wel eens fouten gemaakt omdat de regelgeving vaak per uur verandert.
De landbouworganisaties LTO-Nederland en NOP (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders) vinden dat evenementen in vogelpestgebieden tijdens het paasweekeinde moeten worden vermeden. Hiermee willen ze de risico’s van verspreiding van de besmettelijke ziekte zoveel mogelijk beperken.
Ook voor de rest van Nederland geldt het advies terughoudend te zijn met evenementen, zeker in de buurt van pluimveebedrijven. De gemeente Helden, waar in Panningen woensdag een verdacht bedrijf werd ontruimd, laat desondanks de paasmarkt maandag doorgaan. Dat is tegen het zere been van de Limburgse boerenorganisatie LLTB, die ertoe had opgeroepen deze markt af te gelasten. De paasmarkt is een jaarlijkse publiekstrekker, waarop duizenden mensen af komen.
Sinds donderdag is het verboden evenementen te organiseren met paarden, pony’s, ezels, koeien, schapen, geiten en varkens in en rond het door de vogelpest getroffen gebied tussen de Gelderse Vallei en Midden-Limburg. Het gaat hierbij met name om tentoonstellingen, keuringen, markten, verkopingen en veilingen.
Het verbod is niet beperkt tot dieren van bedrijven waar pluimvee wordt gehouden, maar geldt voor alle zogenoemde een- en evenhoevigen in het gebied. In de rest van Nederland mogen deze evenementen alleen worden georganiseerd met dieren die niet uit het getroffen gebied komen.
De landelijke inspectiedienst van de Dierenbescherming (LID) stopt met de inspecties van pluimveeruimingen in het kader van de vogelpestbestrijding. Volgens de Dierenbescherming worden inspecteurs tegengewerkt en is duidelijk „dat de overheid geen pottenkijkers wenst bij de ruimingen.” De dierenbescherming wil nu proberen op andere manieren de aandacht te vestigen op „de bijna barbaarse manier” van ruimen.
Nieuwe verdenkingen van vogelpestbesmetting zijn sinds woensdag niet ontdekt. Op dit moment zijn 218 bedrijven besmet met het virus en rust op 21 bedrijven een verdenking.
Militairen zullen eventueel ook na 22 april blijven helpen bij de wegcontroles in de toezichtsgebieden voor de vogelpest in Midden-Limburg als het ministerie van Landbouw dat nodig vindt. Dat zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie donderdag tijdens een werkbezoek aan het gebied.