Buitenland

Extremisten vermoorden tientallen Somaliërs

MOGADISHU (ANP/AFP/DPA/RTR) – Zeker 33 Somaliërs, onder wie zes parlementariërs, zijn dinsdag in een hotel in Mogadishu vermoord door twee extremisten, die zichzelf hadden verkleed als veiligheidsfunctionarissen. De radicaalislamitische beweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreurdaad.

Redactie digitale media
24 August 2010 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 11:33
Foto EPA
Foto EPA

Een woordvoerder van de organisatie claimde dat er nog veel meer slachtoffers zijn gemaakt. „Onze martelaren zijn erin geslaagd zestig tot zeventig regeringsfunctionarissen, parlementsleden, functionarissen van inlichtingendiensten en ambtenaren te doden”, aldus de zegsman van al-Shabaab.

De aanval op het drie verdiepingen tellende hotel Muna begon tegen het eind van de ochtend. De daders drongen het pand schietend binnen en trokken vervolgens van kamer tot kamer om volksvertegenwoordigers op te zoeken en dood te schieten. Volgens getuigen probeerden sommige parlementariërs tevergeefs aan hun dood te ontkomen door zich op te sluiten in hun kamer.

Beveiligingsbeambten in het hotel vochten terug en slaagden erin de militanten naar de bovenste verdieping te drijven. De extremisten „vermoordden iedereen die ze tegenkwamen in het hotel en bliezen zichzelf vervolgens op”, zei minister van Informatie Abdirahman Omar Osman na het bloedbad. Naast de parlementariërs zouden ook werknemers van het hotel, een 11-jarige schoenenpoetser en een straathandelaar om het leven zijn gekomen.

Het hotel ligt in de wijk Hamar Weyne, in de omgeving van het presidentieel paleis in Mogadishu. Veel parlementariërs wonen om veiligheidsredenen niet in Somalië, maar in het buitenland. Ze komen zo nu en dan naar de hoofdstad en betrekken dan hotelkamers in de paar wijken van Mogadishu die nog in handen zijn van de door de internationale gemeenschap gesteunde regering.

Van centraal gezag is in Somalië al negentien jaar geen sprake. Al-Shabaab controleert circa 80 procent van het grondgebied van het straatarme land in de Hoorn van Afrika. De beweging onderhoudt banden met het terreurnetwerk al-Qaida en krijgt inmiddels steun van enkele duizenden buitenlandse jihadstrijders.

De Somalische regering heeft slechts bestaansrecht dankzij de aanwezigheid van circa zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie. Burundi en Uganda leveren de militairen voor deze beschermingsmacht, tot woede van al-Shabaab. De beweging claimde vorige maand al de verantwoordelijkheid voor de dubbele bomaanslag in de Ugandese hoofdstad Kampala. Toen stierven 76 mensen, die in uitgaansgelegenheden keken naar de finale van het WK voetbal.

Het bloedbad van dinsdag in Mogadishu volgde op de aankondiging van al-Shabaab een dag eerder dat het een „finale oorlog om de invasie van de ongelovigen te beëindigen” lanceerde. Daarmee werd gedoeld op de militairen uit Uganda en Burundi. Maandag stierven tientallen mensen, onder wie veel burgers, tijdens vuurgevechten en door ontploffingen van mortiergranaten. Meer dan honderd mensen raakten gewond.


Profiel: Somalië

Hoofdstad: Mogadishu

Ligging: in het oosten van Afrika, grenzend aan Kenia, Ethiopië en Djibouti.

Inwoners: Bijna tien miljoen mensen. De levensverwachting voor mannen ligt op 47 jaar, voor vrouwen op 49.

Religie: Islam (soennitisch)

Talen: Somalisch, Arabisch, Italiaans en Engels.

Politiek: Zelfstandig van Groot-Brittannië en Italië sinds 1960. In 1991 wordt president Siad Barre verjaagd, waarna in Somalië geen sprake meer is geweest van centraal bestuur. Sinds begin 2009 is de gematigde islamist (Sheikh Sharif Sheikh Ahmed) de leider van de overgangsregering. Die heeft slechts macht over een beperkt gebied, waardoor een aantal regio’s autonoom functioneren. Radicale groeperingen, zoals al-Shabaab, verzetten zich met geweld tegen de zwakke, door het Westen gesteunde, overheid.

Piraterij: Veel arme Somaliërs zoeken hun heil op zee. Ze kapen schepen en eisen vele miljoenen losgeld. Veelal blijft de bemanning van de gekaapte schepen ongedeerd.

Gevechten: sinds 2007 zijn zeker 21.000 mensen omgekomen tijdens de aanhoudende strijd en chaos. Ruim anderhalf miljoen mensen zijn naar het buitenland gevlucht.

Afrikaanse Unie: Zeker 6300 militairen uit Uganda en Burundi van de vredesmissie Amisom van de Afrikaanse Unie zijn in Mogadishu gestationeerd om de zwakke overgangsregering te steunen.

Al-Shabaab: de Somalische terreurorganisatie (De Jeugd), die in 2004 is ontstaan, heeft de macht in grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië en heeft daar een rigide variant van de sharia, de islamitische wetgeving, ingevoerd. Al-Shabaab probeert met geweld heel Somalië in handen te krijgen. Volgens Westerse inlichtingendiensten onderhoudt de organisatie banden met het terreurnetwerk al-Qaida.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer