Rechter vernietigt opening kabelmarkt
DEN HAAG – Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de besluiten van Opta, de toezichthouder in de telecomsector, om de Nederlandse kabelmarkt te openen vernietigd.
De uitspraak komt op een moment dat Tele2 begonnen was de Nederlandse markt open te breken. De twee grootste kabelbedrijven van Nederland, UPC en Ziggo, zouden concurrentie krijgen van deze onderneming, die lage tarieven in het vooruitzicht stelde.
Opta heeft er de afgelopen drie jaar voor geknokt om ervoor te zorgen dat er concurrentie komt op de tv-kabel. Voor deze regulering had Opta toestemming nodig van de Europese Commissie. De betrokken kabelbedrijven hebben met succes beroep aangetekend tegen deze regels. Opta zegt de uitspraak van het college bijzonder teleurstellend te vinden voor de consument. De toezichthouder zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over het vervolg op deze zaak.
Tele2 wilde gebruik gaan maken van de kabels van Ziggo en UPC om zo zelf een pakket van zenders aan te kunnen bieden aan de tv-kijkers. Eerder brak deze onderneming de markt van telefonie in Nederland open en maakte daarbij gebruik van de kabels van KPN. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde dat die vorm van concurrentie ook mogelijk zou worden op de tv-kabel. De inmiddels afgetreden PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk maakte zich daarvoor sterk.
TV-kabelbedrijven hebben steeds gesteld dat ze geen monopolie hebben, omdat ze moeten concurreren met aanbieders die gebruikmaken van andere infrastructuur, zoals Digitenne (dat tv aanbiedt via de ether) en bedrijven die tv-aanbieden via de satellietschotels. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven stelt vast dat de kabelmaatschappijen moeten concurreren met aanbieders die gebruik maken van satelliet, DSL (computer) en glasvezel. Bovendien bieden die hun diensten aan in het hele land. Volgens het College van Beroep moet de markt niet regionaal, maar nationaal worden beoordeeld op concurrentie.
Telecomconcern Tele2 wil dat Opta zo snel mogelijk met een nieuwe uitspraak komt. Dat liet een woordvoerster weten in reactie op de uitspraak.
„Het spel is nog niet gespeeld, er zijn nog voldoende opties. De bal ligt nu bij de Opta. Het kan niet zo zijn dat al het werk verloren gaat door een zo’n uitspraak”, aldus de zegsvrouw. Volgens haar verandert er voor de korte termijn niets voor de klanten van Tele2.
Tele2 heeft vertrouwen in de vervolgstappen van de Opta. „Zij hebben eerder met dit bijltje gehakt, bijvoorbeeld bij het openbreken van de telefoniemarkt.”
Directeur Rob van Esch van de vereniging van kabelbedrijven NLkabel noemde het besluit woensdag in een eerste reactie „niet verrassend”. „Het besluit van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de kabelmarkt bevestigt de dynamische markt waar we in zitten”, zei hij. „We vinden het een begrijpelijk besluit. Wij hebben al eerder aangegeven dat de televisiemarkt te concurrerend was voor zo’n marktregulering.”
Van Esch benadrukte dat de kabelbedrijven in toenemende mate moeten concurreren met digitale televisie, zoals Digitenne van KPN. „We zullen moeten blijven vechten voor de consument”, aldus Van Esch.
Telecombedrijf KPN heeft aangegeven de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven te bestuderen. Dat zei een woordvoerder van KPN woensdag.
„We kunnen hier vooralsnog geen commentaar op geven”, zei de woordvoerder.
KPN concurreert met de kabelbedrijven door het aanbieden van digitale televisie. Het concern mag van Opta geen televisie aanbieden via de kabel, maar topman Ad Scheepbouwer zei bij de presentatie van de laatste halfjaarcijfers de ontwikkelingen rond het openbreken van de kabelmarkt goed in de gaten te houden.
Opta wil door het ontzeggen van toegang op de kabel afdwingen dat KPN blijft investeren in het glasvezelnetwerk.
Ook het nieuwe kabelbedrijf YouCa, dat de kabelmarkt begin 2011 wilde betreden met concurrerende tarieven, heeft woensdagmiddag gezegd de uitspraak nog te bestuderen.
„Onze juristen kijken ernaar. Het is nog te vroeg om te zien wat de gevolgen van de uitspraak precies zijn”, zei oprichter Peter Jelgersma van YouCa.
De Consumentenbond roept de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer op alsnog te komen tot concurrentie op de tv-kabel, nu de rechter daar een stokje voor heeft gestoken.
Consumenten die zelf willen kiezen voor een aanbieder van kabeltelevisie, staan volgens de bond in de kou: „De kabelmarkt blijft voorlopig een monopoliemarkt waarbij consumenten alleen kabeltelevisie kunnen kijken bij de regionale kabelaanbieder.” Volgens de Consumentenbond laten de kabelbedrijven hun prijzen al jaren exorbitant stijgen, terwijl hun klanten hetzelfde zenderaanbod houden.
Er zijn wel alternatieven voor het kijken naar televisie via de kabel, zoals Digitenne of satelliettelevisie, maar dat heeft gevolgen voor de kwaliteit, de prijs en het zenderaanbod, zegt de Consumentenbond.
De PvdA vindt het teleurstellend voor consumenten dat de Nederlandse kabelmarkt niet wordt geopend voor concurrentie. Dat zei Tweede Kamerlid Martijn van Dam woensdag in reactie.
„Dit is hoe dan ook een klap voor de consument. Die wil niet vastzitten aan slechts één aanbieder, maar keuze hebben. Het Opta-besluit dat de rechter heeft vernietigd, moest juist zorgen voor die keuze”, aldus Van Dam.
Om de kabelmarkt in de toekomst toch open te breken, vindt de sociaaldemocraat dat de bal nu eerst bij Opta ligt. „Ze moeten kijken of ze nog iets kunnen doen.” Als dat niet kan, moet de politiek „ervoor knokken” dat de markt alsnog opengaat, zegt Van Dam.
Ook de VVD zou het „jammer vinden” als de kabelmarkt gesloten blijft voor nieuwe spelers, zei Kamerlid Afke Schaart. „Wij zijn voor besluiten die zorgen voor open netwerken en vrije concurrentie”, stelde ze. De VVD denkt echter dat de Opta zich opnieuw over de zaak zal buigen en er dan in zal slagen de markt alsnog open te krijgen. Schaart verwacht dat de Tweede Kamer hierop ook zal aandringen bij de toezichthouder.