Vogelbescherming wil verbod op houden uilen
UTRECHT – Het aantal mensen dat roofvogels of uilen houdt als huisdier, neemt volgens de Vogelbescherming schrikbarend toe. Als gevolg daarvan stijgt ook het aantal handelaren in die vogels snel. De organisatie is daar niet blij mee, omdat volgens haar roofvogels niet te vergelijken zijn met duiven of kanaries.
Vogelbescherming Nederland wil daarom dat het ministerie van LNV roofvogels en uilen opneemt in de zogenoemde negatieflijst voor huisdieren.
De Vogelbescherming had net als andere vogelorganisaties al enige tijd het vermoeden dat het bezit van roofvogels, het aantal demonstraties met die dieren en de handel erin in Nederland snel toenamen.
Een onderzoek van bureau voor natuurbeheer Ulucus uit Utrecht, dat dinsdag is gepubliceerd, bevestigde dat vermoeden. Volgens Ulucus is het bezit en de handel sinds 2008 vertienvoudigd, terwijl er ook veel vogeldemonstraties worden gegeven door mensen die daar geen kennis van hebben. Ulucus bezocht onder meer een demonstratie waarbij uilen en gieren als een soort clown werden gebruikt.
Het houden van en jagen met valken, het zogeheten valkenieren, behoort volgens het ministerie van LNV tot het Nederlands cultuurerfgoed. Na lange tijd een kwijnend bestaan te hebben geleid, is de belangstelling voor valkenieren de laatste jaren explosief toegenomen, aldus Ulucus.
Voor valkenieren is een vergunning nodig. Er zijn 200 aktes beschikbaar en die zijn allemaal in gebruik. Het ministerie wil meer aktes gaan uitgeven, maar de Vogelbescherming probeert dat tegen te werken.
Een ander nadeel is dat roofvogels en uilen vaak ontsnappen. Dit jaar zijn al zeventien ontsnapte oehoes gemeld. Dat zijn er al bijna evenveel als het aantal wilde oehoes dat in ons land voorkomt. Ontsnapte ‘huisvogels’ zijn sterker en agressiever dan hun wilde soortgenoten. De soort kan door kruisingen vervuilen en verzwakken en bovendien kunnen vogels waarmee is gehandeld, ziekten introduceren in de natuur. Soms laten mensen roofvogels expres los om de soort in het wild te helpen.
Ulucus is kritisch over organisaties als Staatsbosbeheer, IVN en It Fryske Gea, die zelf demonstraties met valkeniers organiseren. „Het kan bezoekers stimuleren om ook vogels te gaan kopen.” De prijzen van een roofvogel en uil zijn overigens enorm gestegen: een jonge ransuil kost 375 euro, een koppel slechtvalken moet 1500 euro opbrengen en voor een arend of een gier moeten duizenden euro’s worden betaald.