Woede over geplande snelweg door Serengeti
BRUSSEL (IPS) – Milieuverenigingen en de toeristische sector zijn niet te spreken over de plannen van de Tanzaniaanse president om een grote snelweg aan te leggen die door de Serengeti voert. De Serengeti is een waardevol natuurpark en een grote toeristische trekpleister.
De snelweg van 480 kilometer moet de streek rond het Victoriameer verbinden met het oosten van Tanzania en is volgens de overheid essentieel voor de economische ontwikkeling van de regio en de ontsluiting van tientallen dorpen. Het Tanzaniaanse ministerie van Verkeer plant de eerste werken begin 2012. Maar het project krijgt veel kritiek van milieuverenigingen.
De weg doorkruist de route die miljoenen gnoes en zebra’s elk jaar volgen op hun grote trek van de Serengeti naar de Masai Mara, een natuurgebied in Kenia. Uit simulaties blijkt dat de gnoepopulatie met driekwart kan terugvallen als die natuurlijke trek wordt gehinderd.
Een dergelijke terugval zou verder gevolgen kunnen hebben voor de strijd tegen de klimaatverandering. Een halvering van de gnoepopulatie zou al belangrijke gevolgen hebben voor de functie van het natuurpark als opslagplaats van CO2. Omdat er minder gras wordt gegeten, zullen er meer branden ontstaan in het droge seizoen, waardoor er meer CO2 wordt vrijgegeven in de atmosfeer.
Ook de wetenschaps- en cultuurorganisatie van de VN (Unesco) en de Internationale Unie voor Milieubescherming (IUCN) hebben al laten weten „ernstig bezorgd” te zijn over de snelweg. De weg zou ervoor kunnen zorgen dat de Serengeti van de lijst van het werelderfgoed wordt geschrapt.
De toeristische sector in Tanzania is evenmin te spreken over het plan. Elk jaar komen vele duizenden toeristen de grote trek bewonderen. De snelweg zou de reputatie van de Serengeti als ongerept natuurgebied beschadigen. Toerisme is de grootste bron van inkomsten voor Tanzania, en het Nationaal Park van de Serengeti is goed voor de helft van die inkomsten.
Milieuverenigingen, wetenschappers en de toeristische sector vragen daarom een nieuw traject dat ten zuiden van het natuurgebied komt te liggen.