Golfstaten willen stop VS-bedreiging Syrië
Zes Golfstaten hebben dinsdag gezegd dat de Verenigde Staten een einde moeten maken aan de dreigementen en beschuldigingen richting Syrië.
„Wij wijzen elke bedreiging van de Syrische veiligheid af”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, na een bijeenkomst van de zes Golfstaten in de Saudische hoofdstad Riyad.
De Qataarse bewindsman liet weten dat „als er problemen moeten worden opgelost, dat moet gebeuren door middel van directe onderhandelingen tussen de betrokken partijen.”
De Verenigde Staten beschuldigden Syrië de afgelopen dagen ervan massavernietigingswapens te bezitten, het terrorisme te steunen en onderdak te bieden aan leden van het voormalige Iraakse regime. Syrië heeft de beschuldigingen afgedaan als „leugens.” Volgens het persbureau SANA heeft het Syrische kabinet de dreigende taal en valse beschuldigingen aan het adres van Syrië door de VS ernstig veroordeeld. De regering in Damascus zou verder denken dat Israël een grote rol speelt in de beschuldigingen. Op de Syrische radio werd gezegd dat Israël in de Amerikaanse regering is ’geïnfiltreerd’ en van plan is de kaart van het Midden-Oosten opnieuw in te delen.
Volgens het voormalige hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde zal Iran in ieder geval niet neutraal blijven als het tot een Amerikaanse aanval op Syrië komt. „We zullen geen militaire confrontatie met de Amerikanen aangaan, maar zullen al onze niet-militaire middelen inzetten om zo’n aanval te voorkomen, of Syrië te steunen”, zei Mohsen Rezaei.
Een voormalige hoge functionaris van de Iraakse geheime dienst houdt zich volgens Amerikaanse opgave op in Syrië. De ex-chef van de geheime dienst Mukhabarat waarop de VS nu doelen, is Faruk Hijazi. Hij was medio jaren negentig directeur externe operaties van de dienst. In 1993 speelde hij naar verluidt een grote rol bij de mislukte poging ex-president Bush senior te doden tijdens diens toenmalige bezoek aan Koeweit.
De CIA en de FBI houden de Iraakse geheime dienst verantwoordelijk voor het plan Bush uit te schakelen met een autobom. Amerikaanse en Koeweitse inlichtingendiensten ontdekten de plannen voortijdig. Verscheidene betrokkenen werden in Koeweit gearresteerd. De VS vuurden eind juni 1993 als vergelding meer dan twintig kruisraketten af op het hoofdkwartier van de geheime dienst in Bagdad.
De VS hebben Spanje gevraagd Syrië op het hart te drukken geen gezochte Irakezen binnen te laten. Premier José Maria Aznar heeft dinsdag met Damascus gebeld. Hij benadrukte dat het telefoongesprek niet was bedoeld om druk uit te oefenen, maar om te overleggen over een manier om de situatie op vreedzame wijze te stabiliseren. Aznar zei verder dat Syrië geen doelwit zou worden van oorlogsactiviteiten. „Ik ben ervan overtuigd dat het conflict zich niet zal uitbreiden naar andere landen in het Midden-Oosten”, aldus Aznar.
Syrië kan met zijn huidige wapenarsenaal maar weinig weerstand bieden aan een eventuele Amerikaanse aanval, luidt de overtuiging van een Russische generaal b.d. die zeer goed op de hoogte is van wat Syrië aan wapentuig in huis heeft.
Oud-generaal Leonid Ivasjov zei dat Syrië enkele jaren geleden geavanceerd Russisch luchafweergeschut, waaronder S-300-rakettten, had willen aankopen, maar dat Moskou had geweigerd omdat het de balans in de regio niet wilde verstoren.
Ivasjov stond destijds aan het hoofd van het departement voor internationale samenwerking van het Russische ministerie van Defensie. In 2001 werd hem op die post door president Vladimir Poetin de wacht aangezegd.
Volgens de generaal b.d. heeft Syrië een beter luchtafweersysteem dan Irak, maar is het niet in staat een Amerikaanse aanval te trotseren.
Washington heeft Syrië in duidelijke taal gezegd afstand te doen van zijn massavernietigingswapens en geen schuilplaats te bieden aan vertrouwelingen van Saddam Hussein. Als Syrië geen gehoor geeft aan deze opdracht, zullen de Verenigde Staten sancties uitvaardigen.
Volgens Russische diplomatieke bronnen zijn de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Syrië ongegrond en schadelijk voor de stabiliteit van de regio.
De Russische generaal b.d. Nikolai Bezborodov, vice-voorzitter van de defensiecommissie in de Doema, waarschuwde voor een dreigende Amerikaanse aanval op Syrië. ’Door hun overwinning zijn de Amerikanen nu euforisch en denken ze dat ze elk probleem kunnen oplossen’, aldus Bezborodov.