Voorhoeve en Van Agt kritisch over samenwerking met PVV
HILVERSUM – VVD-prominent Joris Voorhoeve is uiterst kritisch over de poging van zijn partij en het CDA om tot een samenwerking te komen met de PVV van Geert Wilders. Ook oud-premier Van Agt (CDA) ziet niets in een minderheidskabinet met steun van de PVV.
In het KRO-radioprogramma Kruispunt zei Voorhoeve zondagavond dat hij vooral principiële bezwaren heeft. Op oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas na roert bijna niemand zich hierover.
De oud-minister van Defensie en oud-VVD-fractieleider vindt het „merkwaardig” dat twee democratische partijen zich afhankelijk maken van een organisatie die zelf niet democratisch is. Hij wees op het ontbreken van verkiezingen binnen de PVV en dat deze partij de grondwet wil veranderen. Het geeft volgens de VVD’er „te denken” dat VVD en CDA accepteren dat PVV-leider Geert Wilders wezenlijk andere gedachten heeft op fundamentele terreinen en de volledige vrijheid heeft om die naar buiten te brengen en ook geen politieke verantwoordelijkheid heeft binnen de coalitie.
De liberaal wil nog niet zijn definitieve oordeel uitspreken zolang er nog geen resultaten zijn. Maar hij vraagt zich af of schriftelijke afspraken voldoende zijn om de PVV zich eraan te laten houden, bijvoorbeeld over de vrijheid van godsdienst. Voorhoeve heeft er weinig vertrouwen in gezien de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders jegens de islam de afgelopen jaren.
Voorhoeve denkt dat de VVD principiële punten nu tussen haaktjes zet, omdat ze nu vooral de prioriteit wil leggen bij het realiseren van bezuinigingen en de terugkeer in de regering. Hij denkt dat dit niet verstandig is, omdat een liberale partij daar op den duur last van krijgt.
De liberaal is dit jaar ook lid geworden van D66, omdat hij niet eens is met de door de VVD gewenste forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Voorhoeve is actief binnen enkele hulporganisaties.
Oud-premier Dries van Agt (CDA) schrijft maandag in de Volkskrant niets te zien in een kabinet van de VVD en zijn partij met gedoogsteun van de PVV. In een opiniestuk stelt Van Agt dat het CDA moet „bewerkstelligen dat de Kamerfractie terugkeert op haar schreden.”
Van Agt tekent bezwaar aan tegen tal van programmapunten van de PVV. Over onder meer de eis van een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen en de eis dat immigranten pas na tien jaar werken in Nederland in aanmerking komen voor een uitkering, stelt de voormalig premier: „Elk van deze eisen is onaanvaardbaar, geen ervan mag ook maar gedeeltelijk worden ingewilligd.”
Volgens Van Agt is de principiële vraag of CDA’ers hun kabinet in leven willen laten houden door een politieke fractie die een verwerpelijke ideologie heeft. „Willen we voor ons voortleven gekoppeld worden en blijven aan beademingsapparatuur waarvan Wilders de knop bedient?”
De oud-premier stelt dat het verkiezingsprogramma van de PVV bol staat van „schokkende teksten”, over een verbod op de Koran, een bouwstop voor moskeeën en de hoofddoekjesbelasting. „Weerzinwekkend” noemt hij de uitspraak dat grondwetsartikel 90 - „De regering bevordert de internationale rechtsorde.” - moet worden geschrapt.
Wilders’ ideologie is volgens Van Agt „monomaan gericht” op eigen land en bejegent het internationale recht met verachting. „Een doodschop voor internationale solidariteit.”
Van Agt vraagt zich af of nog vol te houden is dat VVD en CDA een minderheidskabinet zouden vormen, omdat Wilders meeonderhandelt over het regeerakkoord, over het gedoogakkoord en een vinger in de pap heeft bij de keuze van bewindslieden.
Van Agts oproep is gericht aan de CDA-leden die een kabinet met de VVD en met gedoogsteun van de PVV kunnen blokkeren tijdens een CDA-congres, dat wordt gehouden voor het definitieve groene licht wordt gegeven voor regeringsdeelname.