Binnenland

Studenten vaker last van defecte ov-chipkaart

UTRECHT (ANP) – Studenten hebben vaker te maken met een defecte ov-chipkaart dan andere kaarthouders. Het gaat daarbij vooral om fysieke schade, zoals een gebroken kaart.

10 August 2010 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 11:25
Foto ANP
Foto ANP

Dat zei een woordvoerster van de ov-studentenkaart dinsdag. In totaal hebben 550.000 studenten een ov-kaart.

Het percentage kapotte ov-studentenkaarten ligt tussen 3 en 5 procent. Dit is hoger dan bij andere kaarthouders, aldus de woordvoerster. „Alle ov-chipkaarten worden door dezelfde fabrikant gemaakt. Wij vragen ons daarom af of studenten anders met hun kaart omgaan”, aldus de woordvoerster. Volgens haar maken studenten namelijk evenveel gebruik van hun ov-chipkaart als andere abonnementhouders.

Volgens Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), zijn de kaarten echter vaak gaaf aan de buitenkant en is het de chip in de kaart zelf die het in de meeste gevallen niet doet. Studenten hebben volgens hem nog een extra nadeel. „Zij reizen vaak gratis en hoeven op veel plekken nog niet in te checken voor het openbaar vervoer. Pas bij controle, waarbij de controleurs de ov-chipkaart inscannen, komen zij erachter dat hun kaart niet werkt”, zegt Breur.

Op dit moment kost de vervanging van een ov-chipkaart de student nog helemaal niets, maar dat kan in de toekomst veranderen. „Als er hiervoor landelijke richtlijnen komen, sluiten wij ons hierbij aan”, zegt de woordvoerster van de ov-studentenkaart.

Volgens een woordvoerder van Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, worden per week 350 defecte ov-chipkaarten teruggestuurd. Daartegenover staat een productie van 50.000 kaarten per week. Op dit moment zijn er acht miljoen ov-chipkaarten in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer