Tal van zieke iepen in Rotterdam
ROTTERDAM – Tot nu toe heeft de iepziekte dit jaar 180 van de 5300 iepen in Rotterdam geveld. Naar verwachting komen er in 2010 nog tientallen bij. In 2009 legden in totaal slechts 40 iepen het loodje. Dat heeft de gemeente Rotterdam maandag bekendgemaakt.
De hoge uitval komt waarschijnlijk door het zachte najaar van 2009. Hierdoor is de iepenspintkever nog lang actief geweest en heeft de iepziekteschimmel zich langer kunnen verspreiden. Een late besmetting van iepen maakt dat de voorjaarsprik tegen de iepziekte te laat komt, met meer zieke iepen als gevolg.
De zieke iepen stonden vooral in wijken met veel iepen zoals het Centrum, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Overschie en Hoogvliet. Markante plekken zijn kades, het Scheepvaartkwartier en de Prins Alexanderlaan.
Gemeentewerken Rotterdam zet sinds 2008 een stedelijke iepenwacht in, die periodiek alle iepen controleert en ook de particuliere zieke iepen meeneemt. Bij constatering van de ziekte vernietigt de gemeente de zieke iep snel, om te voorkomen dat de boom een broedplaats wordt voor de iepenspintkever. Ook boswachters zijn extra alert, evenals de iepenwacht van de provincie Zuid-Holland.
De iepziekte is de enige bedreiging voor het voortbestaan van deze boom. Injecteren is een goede methode om de iepen te beschermen tegen de ziekte. De bomen worden elk voorjaar, net onder hun bast, met een andersoortige, onschadelijke schimmel geïnjecteerd. De schimmel roept een afweerreactie op bij de iep. De bomen zijn dan een jaar lang beschermd tegen de dodelijke iepziekteschimmel.
De kenmerken van de iepziekte zijn dat het blad van geel naar bruin verkleurt en afvalt. Dit proces begint bij één tak en kan zich in een paar weken verspreiden over de hele kroon.