Opinie

Commentaar: Eisen FIFA extreem

Nederland en België hebben deze dagen hoog bezoek. De ambassadeurs van koning voetbal reizen door het land om te zien of hun hofhouding in 2018 dan wel in 2022 hier enkele weken zou kunnen verblijven.

10 August 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 11:25

Voetbalminnende Belgen en Nederlanders houden hun adem in, want de eisen van de wereldvoetbalbond FIFA zijn hoog, extreem hoog. Wie gastheer mag zijn van het koninklijk gezelschap moet vooral beseffen dat het een grote eer is. Landen die het wordt vergund het wereldkampioenschap voetbal te organiseren, moeten instemmen met de voorwaarden die de wereldvoetbalbond stelt. Wie maar even tegensputtert, verspeelt zijn kansen.

Dit voorjaar hebben delegaties van de FIFA overleg gehad met de regeringen van België en Nederland. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de (ver)bouw van stadions, infrastructuur en financiële regelingen. Zonder veel discussie werd overeenstemming bereikt.

Inmiddels is er met name in België toch een debat ontstaan over de eisen die de wereldvoetbalbond aan gastlanden stelt. Aanleiding is vooral de regeling die de FIFA had getroffen met de regering van Zuid-Afrika, dat in juni van dit jaar het gastland was voor het wereldkampioenschap. Daar bleek dat op verzoek van de voetbalorganisatie zelfs de wetgeving van het land was aangepast.

Belgische en Nederlandse parlementariërs zijn nu bezorgd of Den Haag en Brussel ook niet allerlei afspraken hebben gemaakt, waardoor koning voetbal tijdelijk de scepter zal zwaaien in ons land. Begrijpelijk, want de begeerte om het WK binnen te halen maakt landen toegeeflijk.

Regeringswoordvoerders hebben inmiddels verklaard dat dit niet zo is. Het strafrecht zal niet worden aangepast, reclames aan winkelpanden kunnen gewoon blijven hangen en er worden geen vrije autobanen voor voetbalclubs en -bobo’s aangelegd.

Die toelichting lijkt vooral bedoeld om de commotie te dempen. Het is immers maar hoe je bekijkt. Want het is wel zo dat de FIFA alle billboards binnen een straal van 2 kilometer rond de stadions opeist om reclame voor sponsoren te kunnen maken. Ook is het een feit dat spelers en officials erop kunnen rekenen –wellicht door middel van politie-escorte– van hotel naar stadion vrij baan te krijgen. Dat zijn wel degelijk voorrechten die andere burgers, groepen of instanties niet zomaar krijgen toebedeeld.

Zeker is ook dat de FIFA algehele vrijstelling van belastingplicht is verleend. Dat betekent dat de fiscus 300 miljoen misloopt; en dat in tijden van economische zorg.

Desondanks beweren voetbalminnaars dat de komst van het WK naar de Lage Landen ons geen windeiren legt. Duitsland zou destijds 1,2 miljard aan het kampioenschap hebben overgehouden. De onafhankelijke Stichting Economisch Onderzoek heeft echter berekend dat de overheid 150 miljoen zal moeten toegeleggen op de organisatiekosten in plaats van over te houden.

Verhalen dat het WK winstgevend zal zijn, zijn boterzacht. Misschien is het toch maar beter om deze week voorgoed afscheid te nemen van de FIFA-delegatie.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer