Kerk & religie

Zwitserse Mars voor het Leven niet welkom in kerk

ZÜRICH – De eerste Mars voor het Leven die volgende maand in de Zwitserse stad Zürich plaatsheeft, sluit noodgedwongen af met een openluchtdienst. De organisatoren klopten bij elf kerken in het centrum tevergeefs aan om onderdak.

Kerkredactie
4 August 2010 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 11:22
Foto ANP
Foto ANP

„Alstublieft, laat mij leven!” Deze noodkreet staat in grote letters boven een foto van ”Kevin”, een foetus van elf weken oud, op een poster die de Mars voor het Leven op zaterdag 18 september aankondigt. Acht organisaties uit rooms-katholieke, protestantse en evangelische hoek namen hiertoe gezamenlijk het initiatief.

„In 2002 is in Zwitserland een wet aangenomen die abortus toestaat tot de twaalfde week. Sindsdien is het stil geworden rond dit onderwerp. Er klinken geen publieke protesten meer”, licht woordvoerder dr. Daniel Regli toe. De organisatoren van de vreedzame protestmars willen de stilte over medisch-ethische thema’s doorbreken.

Suïcidetoerisme

Op hun website zetten de initiatiefnemers diverse ontwikkelingen op een rij. Zo wijzen ze erop dat sinds 2004 in Zwitserland onderzoek met embryonale stamcellen mogelijk is. „Ook worden foetussen door middel van prenatale diagnostiek al in een vroeg stadium van een zwangerschap onderzocht en bij aanwijzingen voor een mogelijke handicap verwijderd.”

De deelnemende organisaties stellen bovendien dat Zwitserland sinds enkele jaren „een internationaal bekende bestemming voor suïcidetoerisme” is. Ze spreken de verwachting uit dat de druk op ernstig zieke ouderen zal toenemen en noemen dit „groot onrecht.” Dergelijke ontwikkelingen geven hun aanleiding tot verootmoediging.

In een petitie verklaren de verontruste organisaties: „We zullen niet zwijgen tot de zwaksten van ons volk weer absoluut levensrecht hebben. (…) We bidden God, de Almachtige, om bekering en heling voor ons volk. Met ons persoonlijke leven en werken zetten wij ons er geweldloos voor in dat ongeborenen, gehandicapten en zieken in Zwitserland weer absoluut levensrecht krijgen.”

Sinds juni ondertekenden 240 personen de petitie digitaal. „Dat is niet veel”, erkent Regli. De protestants-christelijke historicus en publicist, verbonden aan de organisatie Familienlobby, verwacht echter dat het aantal steunbetuigingen gestaag zal toenemen. „De petitie blijft langdurig op de website staan. Na een, twee of drie jaar hebben we misschien duizenden of tienduizenden handtekeningen.”

Regli gaat ervan uit dat in ieder geval 300 personen volgende maand aan de Bekenntnis-Marsch zullen deelnemen, maar „we bidden om duizend.” De mars begint op het Helvetiaplein in het centrum van Zürich en bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste deel van de manifestatie staat in het teken van „treuren om de meer dan 10.000 kinderen die jaarlijks in Zwitserland het levensrecht wordt ontzegd.” Deelnemers dragen grijze en zwarte kleding. Sommigen nemen kruisen mee.

Tijdens het tweede deel van de tocht staat „het vieren van het leven” centraal. Een „vrolijke gezinsvriendelijke wagen” voert de stoet aan. Ook zal er muziek klinken. Op posters die worden meegedragen staan slogans over „de wonderbaarlijke rijkdom van het leven.”

Gebedsdag

De mars wordt afgesloten met een ”Gottesdienst” onder leiding van pastoor Ronald Graf en ds. Hansjürg Stückelberger. Over de precieze invulling van de dienst heeft deze week nog overleg plaats, aldus Regli. De bijeenkomst heeft plaats op het Helvetiaplein, omdat diverse verzoeken om gebruik te mogen maken van een kerkgebouw in het centrum van Zürich werden afgewezen.

Regli: „We hebben elf kerken benaderd. Sommige zeiden dat het gebouw op de desbetreffende datum niet beschikbaar was, andere gaven aan dat ze niet achter onze opvattingen staan. Dergelijke kerken staan wel open voor homoseksuelen en boeddhisten, maar niet voor ons.”

De datum voor de mars is volgens Regli bewust gekozen, omdat het een dag later in Zwitserland nationale gebedsdag is. „Demonstreren en bidden gaan samen op.” Als het aan de organisatoren ligt, vormt de Bekenntnis-Marsch het begin van een traditie. „We willen de mars elk jaar herhalen, totdat abortus niet meer is toegestaan.”

De organisatoren hebben volgens Regli geen contact met de Nederlandse organisatie Schreeuw om Leven, die jaarlijks in december een Mars voor het Leven organiseert. De Zwitserse website biedt wel een link naar een Duits initiatief. In Berlijn staat op 18 september eveneens een Mars voor het Leven gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer