Studenten krijgen preventieve bofprik
BILTHOVEN/NIJMEGEN (ANP) – Met het oog op de aanstaande introductie roepen GGD’en studenten van universiteiten op om zich preventief te laten inenten tegen de bof. Het gaat om studenten die daarvoor nog niet op kinderleeftijd zijn ingeënt en die de ziekte nog niet hebben gehad.
Sinds begin dit jaar is in een aantal studentensteden sprake van een kleine bofepidemie. Voor bof (parotitis epidemica) bestaat een meldplicht. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren tot 22 juli 290 meldingen binnengekomen. Het virus wordt overgebracht door hoesten, niezen en speekseluitwisseling. De bof verloopt vaak onopgemerkt, maar kan ook leiden tot complicaties als doofheid en teelbalontsteking, met in een enkel geval blijvende onvruchtbaarheid tot gevolg.
Omdat studenten tijdens de introductie vaak met veel mensen in een kleine ruimte verblijven en intensief contact hebben, vindt ook het RIVM het raadzaam om jongeren die risico lopen een inhaalprik te geven. Sinds 1987 zit inenting tegen de bof in het landelijk vaccinatieprogramma, in een cocktail met mazelen en rode hond (de bmr-prik).