Binnenland

Luxe tuinhuis van gebruikt materiaal

BARENDRECHT – Wat doe je als de achterburen een soort megapoppenhuis in de tuin hebben staan en je wilt daar alles van weten? Simpel: stuur er een RD-verslaggever naartoe.

3 August 2010 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 11:22
BARENDRECHT – Op de foto wil de eigenaar van dit bijzondere tuinhuis in Barendrecht niet, maar zijn eigengebouwd huisje mag van alle hoeken gefotografeerd worden. Foto RD
BARENDRECHT – Op de foto wil de eigenaar van dit bijzondere tuinhuis in Barendrecht niet, maar zijn eigengebouwd huisje mag van alle hoeken gefotografeerd worden. Foto RD

„Heeft het bijzondere tuinhuisje in de tuin van de bewoners van Händelstraat 38 in Barendrecht een bepaalde achtergrond?” is de vraag van familie C. J. de Bruijn uit de achtergelegen Puccinistraat. Het antwoord van eigenaar W. van der Jagt (75) is ontkennend. „Mijn zoon en ik knutselen graag en dit is een van de resultaten. Gewoon van allerlei afgedankt materiaal een huisje bouwen.”

Achter in de tuin van het hoekhuis staat op een heuvel met zand een ware villa van ongeveer 1 meter hoog en 1,5 meter breed. Een poortje geeft toegang tot een oprijlaan richting de voordeur. Twee minioldtimers staan op de parkeerplaats.

Door de ruiten van de serre is al te zien dat de kamers compleet ingericht zijn met onder andere meubeltjes, lampen, planten en een bureautje. Een hond ligt heerlijk voor de open haard, die ’s avonds gloeit. „We hebben er kleine lichtjes in gedaan, zodat het in het donker net lijkt of de open haard echt brandt.”

Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat vele tientallen lampjes in het huis om 20.00 uur aangaan, zodat het huis er ’s avonds sprookjesachtig uitziet. Twee uur later gaan de lampen uit. „Het is eens gebeurd dat de buurman kwam vragen of de lichtjes een uur eerder aan mochten. Zij wilden namelijk die avond weg en hun dochters moesten altijd gaan slapen als de lampen in het huisje aangingen. Konden ze met een gerust hart weggaan.”

Het tuinhuis werd al meer dan twintig jaar geleden gebouwd, toen de familie Van der Jagt nog aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht woonde. „Mijn zoon Leen werkt bij de gemeente en nam regelmatig wat afvalhout mee naar huis. Net als ik knutselt hij graag en is toen uit tijdverdrijf met het huis begonnen. De een gaat naar de kroeg en heeft de volgende dag knallende koppijn, wij hebben hooguit een zere vinger omdat we er met de hamer op geslagen hebben.”

Vader, moeder en zoon Van der Jagt hebben honderden uren werk in het poppenhuis gestoken. „Neem nu die leien op het dak. Leen nam twee verschillende kleuren dakbedekking mee. We hebben daar met de hand honderden leien uit moeten snijden.” Een ander voorbeeld zijn de vele lampenkappen in het huisje. „Om paaseieren zitten altijd van die gekleurde linten. Mijn vrouw heeft daar met veel moeite van die mooie kapjes van gemaakt.” Geld heeft het huisje amper gekost omdat het compleet van afgedankt materiaal is gemaakt. Een mooi voorbeeld is een eenvoudige lamp in het trappenhuis. „Gewoon het bolletje uit een deodorantroller gehaald, gaatje erin geboord, lichtje erin en je hebt een mooie lamp.”

Het poppenhuis is een bezienswaardigheid voor de buurt. „Veel mensen in de wijk maken ’s avonds nog een wandelingetje en lopen dan expres langs onze tuin. Kinderen willen graag met het poppenhuis spelen. Vroeger speelden de buurmeisjes moedertje en stoften ze het hele huis schoon. Als er nu meerdere kinderen mee spelen, draait het algauw op ruzie uit. Een meisje dat alleen komt, mag de sleutel wel hebben. Ze zit dan een hele poos voor het huis. Alleen maar kijken, daar geniet ze al van. Schitterend toch?”

Dit is het negende deel in een serie over bijzondere tuinen en erven.

Meer over
Regio
Erfgoed

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer