Economie

„Boonstra en Tóth integere personen”

Boonstra is een gewone jongen, maar wel met een puik zakeninstinct. Advocaat J. Italianer gaf vrijdag een inkijkje in zijn opvattingen over de gewezen Philips-topman, die terechtstaat wegens handel met voorkennis.

ANP
14 April 2003 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

„Een man die na de hbs gelijk is gaan werken”, zo schetste de topstrafpleiter. Hij benadrukte de intellectuele kwaliteiten van Boonstra niet in twijfel te trekken. Maar iedereen heeft zwakkere kanten, ook topmannen. Zoveel wilde Italianer maar gezegd hebben.

„Boonstra is zich niet bewust van de lading van taal. Uit mijn ervaring met topmannen weet ik dat ze altijd iets moeten terugzeggen. Ze kunnen in hun positie nooit met hun mond vol tanden blijven staan. Daarbij kan alle informatie in het hoofd door elkaar raken: gedachten en reconstructies”, stelde Italianer.

De advocaat verdedigde hiermee zijn advies aan Boonstra om tijdens een recent verhoor door de rechter-commissaris, afgelopen maand, niet op alle vragen in te gaan. Een belangrijk verhoor, omdat Boonstra weigerde in persoon voor de rechtbank te verschijnen. Over onderwerpen die al eens aan bod waren geweest, wilde de oud-topman evenwel niets meer kwijt.

Tijdens de eerste twee zittingsdagen in de voorkenniszaak vormde zich in de rechtbank een beeld van Boonstra en andere topmannen uit het Nederlandse zakenleven, die elkaars reputaties maken en breken.

Een belangrijke vraag in deze voorkenniszaak is of S. Tóth als commissaris van Endemol uit de school heeft geklapt. Zij was de vriendin van Boonstra, de man die honderdduizenden euro’s won door net voor de overname van Endemol door Telefónica in het Nederlandse entertainmentconcern te stappen.

Aan vertrouwen in de zuiverheid van Tóth lijkt in de top van het Nederlandse bedrijfsleven geen gebrek. Endemol-bestuurder J. de Mol verklaarde tegenover de rechtbank „beide handen in het vuur te willen steken” voor haar. En B. Verwaaijen, ten tijde van de overname president-commissaris bij Endemol, zei eerder in een verhoor waaruit vrijdag werd geciteerd: „Zij is een integer persoon die uitermate zorgvuldig was met de procedures.”

Ook Boonstra wordt door de verhoorde toplieden alom geprezen. P. Koster, die voorheen een hoge post bij Philips bekleedde en nu bestuurslid is bij de beurswaakhond AFM: „Toen ik hoorde van de zaak-Boonstra, zei ik: Toch niet Cór Boonstra?” Zijn beleggingsadviseur bij ABN Amro zette Boonstra neer als een „integere man.”

Geen wonder ook dat de paniek groot was toen Boonstra in het voorjaar van 2001 door de beurstoezichthouder op vermeende voorkennis werd gewezen. De topman ging midden op de dag naar het kantoor van zijn voormalige partner Tóth, een plaats waar hij zelden of nooit kwam.

Tóth reageerde „geschokt”, blijkt uit haar verklaring. „Er zijn toen harde woorden gevallen.” Boonstra stond al snel weer buiten. De details van de handel in Endemol vernam Tóth pas later. „Hij bracht mijn integriteit in twijfel”, verklaarde ze haar boze reactie.

Slechts één persoon kreeg tijdens de rechtszaak voortdurend de wind van voren: Nina Brink. Zij verspeelde haar kans om Endemol over te nemen door haar storende gedrag, zo stellen betrokkenen. John de Mol had bij haar bedrijf World Online (WOL) „geen goed gevoel.” Met name over Brink was de Endemol-topman niet te spreken. Hij vond het vervelend dat ze overduidelijk naar de pers lekte over de interesse van WOL voor Endemol. „Niet prettig”, aldus De Mol, die begin maart 2000 definitief World Online van zijn kandidatenlijstje schrapte.

Ook de zakenbankier die Endemol aan een partner probeerde te helpen zei dat Brink niet onder stoelen of banken stak dat ze met de publiciteit speelde. Het was immers nog maar enkele weken tot de beursintroductie van haar bedrijf. Brink probeerde de hype rondom WOL nog voor de eerste notering een extra zwengel te geven, was de indruk.

Boonstra is evenmin gecharmeerd van Brink. Donderdag bleek in de rechtbank dat hij niet in WOL investeerde vanwege zijn aversie tegen de topvrouw. Een dag later citeerde de rechtbankpresident M. Mastboom uit Boonstra’s verklaring: „Brink leidde een bedrijf dat uitermate zwak was, terwijl ze de indruk wekte dat het een belangrijke ontwikkeling in Nederland en Europa was. Er zat nogal wat ruimte tussen wat ze vertegenwoordigde en wat ze pretendeerde te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer